17 de abril de 2019
17.04.2019
Diari de Girona
 
 

Junqueras pot participar telemàticament en un acte de campanya

Esquerra va demanar que pogués participar en un cicle de conferències en què participen altres caps de llista · Aragonés celebra el permís de la JEC: «Trencarà la mordassa. No volien brou, dues tasses»

17.04.2019 | 00:45
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonés, amb la diputada Marta Vilalta.

La Junta Electoral Central (JEC) va autoritzar el candidat d'ERC a les eleccions generals, Oriol Junqueras, a participar per via telemàtica en el cicle de conferències de premsa organitzat per al dia 19 per un mitjà de comunicació.

En conseqüència, l'àrbitre electoral demana a Institucions Penitenciàries que disposi les «mesures oportunes» perquè Junqueras intervingui aquell dia.

Així consta a l'acord que la JEC ha adoptat en la seva reunió d'aquest dimarts, amb el qual dona resposta a la petició d'Esquerra perquè Junqueras intervingui el 19 d'abril a les 10.00 hores en el cicle de conferències de premsa que ha organitzat per a la present campanya l'Agència Catalana de Notícies.

En un acord de la setmana passada, la Junta Electoral denegava aquest extrem, però només per als dies 11, 15 i 18 a causa de la «urgència de temps» amb la qual s'havia formulat la sol·licitud, i per tant, per no haver-hi marge per complir els requisits.

No obstant això, deixava oberta la possibilitat que Junqueras pogués participar en els actes dels dies 19, 24 i 25, per a la qual cosa instava a Institucions Penitenciàries a redactar el corresponent informe.

A l'acord d'ahir, la Junta Electoral recorda que Institucions Penitenciàries invalida l'opció de què el candidat d'ERC, actualment jutjat al Tribunal Suprem, anés als actes de l'11 i del 15 d'aquest mes per «diferents circumstàncies operatives i funcionals que envolten la situació de presó preventiva», derivades de l'horari de les entrevistes i debats als quals ERC demana assistir.

També destaca la «impossibilitat» de «disposar de l'única sala de videoconferència operativa» al centre penitenciari de Soto del Real, o d'usar les dues sales previstes per a connexió telefònica, ja que aquells dies ja estan reservades per a les comunicacions d'altres interns. A més, aquells dies Junqueras ha d'anar al Suprem, puntualitza la JEC.

El vicepresident de la Generalitat i número tres d'ERC, Pere Aragonès, va advertir ahir que el líder del seu partit i candidat a les generals, Oriol Junqueras, entrarà el divendres amb tota la força en aquesta campanya electoral, i ha replicat a els qui considera que han obstaculitzat a Junqueras: «Si no volien brou, dues tasses».

ERC va assegurar que la decisió de l'òrgan electoral no és una concessió, sinó que ha arribat després d'un gran nombre de recursos i iniciatives presentades pel partit que han acabat per «trencar el mur de la Junta Electoral».

Marcats per la junta

La jornada d'aquest dimarts va estar marcada pel degoteig d'escrits emanats de la Junta Electoral, en resposta a les reivindicacions tramitades pels independentistes. ERC i JxCat busquen donar un nou impuls a la seva campanya electoral revitalitzant el paper dels presos del procés a partir de les últimes resolucions de la Junta Electoral.

D'una banda, la conselleria de Justícia va remetre un informe a la Junta Electoral en què considerava «pertinent» autoritzar actes electorals a les presons catalanes, sempre que no siguin multitudinaris, no afectin a les activitats del centre i que només assisteixin els presos que hagin demanat exercir el seu dret a vot.

Així ho sosté la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima en un escrit, que ahir va enviar a les Juntes Electorals Provincials de Barcelona, Girona i Tarragona per respondre al seu requeriment sobre el criteri de la Generalitat que un partit pot celebrar a la presó un acte de campanya dirigit a la població reclusa.

La Junta Electoral va sol·licitar el 12 d'abril aquest informe a la conselleria dirigida per Ester Capella, d'ERC, després que els republicans demanessin poder celebrar actes de campanya en els centres penitenciaris de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric, on han estat empresonats durant mesos els exconsellers i activistes del procés jutjats al Tribunal Suprem.

La resposta de la Junta Electoral Provincial de Barcelona va arribar ahir a la tarda: ha autoritzat al candidat d'ERC Gabriel Rufián a celebrar demà18 d'abril un acte de campanya a la presó de Lledoners, on van estar presos durant mesos la majoria dels exconsellers jutjats al Suprem, entre ells el cap de llista dels republicans a les eleccions del 28A, Oriol Junqueras.

En un escrit la Junta Electoral Provincial de Barcelona autoritza que Rufián celebri aquest acte, ja que el debat dels programes de les candidatures amb els interns en centres penitenciaris «afavoreix» els drets dels presos, en especial el de participació política.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit