L'exvicepresident del Govern i actual cap de llista d'ERC a les eleccions del 28A, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest divendres que el seu partit no facilitarà, posant línies vermelles al diàleg, un govern d'extrema dreta, però ha advertit al PSOE que "no regalarà res" i que "no renunciarà al referèndum".

En una roda de premsa organitzada per l'Agència Catalana de Notícies (ACN) mitjançant videoconferència des de la presó de Soto del Real (Madrid), Junqueras ha subratllat que ERC vol guanyar les eleccions per forçar el diàleg entre els governs espanyol i català i convertir el "mai, mai, mai" de Pedro Sánchez (PSOE) a l'autodeterminació en un "sempre, sempre, sempre".

"Qualsevol demòcrata europeu té l'obligació d'intentar evitar que hi hagi governs d'extrema dreta al seu país", ha subratllat Junqueras en la seva primera roda de premsa realitzada des que va entrar a la presó, al novembre del 2017, per la qual cosa "ni per acció ni per omissió facilitarem un govern" d'aquest tipus.

Ara bé, tot i que ERC prefereix qualsevol govern que no sigui d'extrema dreta, "això no significa - ha afirmat - que regalem res, perquè serem exigents amb la resta de condicions", i ha precisat, que "el referèndum i el final de la repressió" són "irrenunciables".

Al llarg de la roda de premsa, en la que han participat mitjans de comunicació de diversos països, Junqueras ha advertit que el PSOE, si pot, pactarà amb Ciutadans, cosa que podria generar un escenari "molt negatiu per a Catalunya", per la qual cosa ha demanat un suport molt ampli per a ERC per fer possible una majoria diferent.

"L'independentisme té l'oportunitat de guanyar per primera vegada unes eleccions generals a Catalunya", ha indicat, i això "em fa sentir molt còmode", si bé ha animat els catalans a votar ERC perquè "seria una llàstima que guanyessin aquells que van recolzar el 155, i és evident que el PSOE estava entre ells".

Segons Junqueras, que al llarg de la roda de premsa ha tingut l'ocasió de saludar els seus fills i també a candidats republicans com Gabriel Rufián, s'ha mostrat rotund en afirmar que ERC "no plantejarà cap línia vermella que faciliti un govern d'extrema dreta" però tampoc no donarà "un xec en blanc".

"Enmig de totes dues coses - no hi ha línies vermelles però tampoc xecs en blanc -, hi ha un espai fantàstic per dialogar i intercanviar punts de vista", ha explicat instants abans de respondre a Pedro Sánchez que si ERC és forta serà més fàcil convertir el seu "mai, mai, mai" en un "sempre, sempre, sempre".

El president d'ERC, que està sent jutjat al Tribunal Suprem per rebel·lió i sedició, ha considerat com "una anomalia democràtica" que ell sigui a la presó "per delictes que no existeixen en el Codi penal, ja que ni votar ni organitzar un referèndum figuren en el mateix" i també s'ha mostrat rotund en indicar que, tot i que li demanin 25 anys de presó, no pensa renunciar als seus objectius.

"Treballarem incansablement pel referèndum dialogat" i "no ens acovardirem mai", ha apuntat, tenint present que el seu objectiu "ha estat, és i seguirà sent la independència".

Això implica, que ni ell ni ERC renunciaran a la unilateralitat si aquesta via "és útil", i fins i tot s'ha definit com "el campió de l'unilateralisme" si per això s'entén la capacitat de prendre decisions per un mateix, encara que ha matisat que "el multilateralisme" és imprescindible, perquè: "és evident que ens haurem d'entendre amb la UE" i amb altres actors.

Junqueras ha considerat "increïble" que des de l'independentisme més exaltat es pugui acusar ERC d'haver tornat a l'autonomisme i de no complir el mandat de l'1-O, i també ha dit estar sorprès que es critiqui la voluntat del seu partit d'"ampliar la base" quan "fins un nen petit entén que quantes més persones puguem sumar és molt millor".

Igual que Rufián, Junqueras ha evitat entrar en polèmica amb JxCat i ha recalcat: "el projecte que defensem és més important que les trifulgues entre nosaltres", i ha enviat "una abraçada cordial i fraternal" al seu líder, Carles Puigdemont.