El cap de llista de JxCat al Congrés per Barcelona, Jordi Sànchez, va obrir la porta dijous que la seva formació es converteixi en «soci estable» del PSOE de Pedro Sánchez després del 28-A i va flexibilitzar les línies vermelles per a la investidura, sense renunciar al referèndum com a «solució».

Sánchez va protagonitzar la roda de premsa del cicle electoral que organitza l'Agència Efe a Barcelona, en compliment d'una resolució de la Junta Electoral Central (JEC), que va autoritzar al candidat de JxCat a participar-hi des del centre penitenciari de Soto del Real (Madrid) i per via telemàtica.

Una roda de premsa en la qual va oferir diàleg per solucionar el conflicte català i va evitar llançar retrets a ERC, a la qual va convidar a unir forces després del 28 d'abril per «condicionar» junts la possible investidura del líder del PSOE.

Va utilitzar els primers minuts de la seva intervenció per allargar la mà als socialistes i oferir-se com a futur «soci estable» d'un Govern de Pedro Sánchez si s'accepta el referèndum.

Malgrat les reiterades negatives dels socialistes a avalar el dret a l'autodeterminació que reivindiquen els independentistes, Jordi Sànchez es va mostrar «convençut» que «el referèndum formarà part de la solució» i el PSOE ho «acceptarà».

No obstant això, posteriorment, en desenvolupar els seus arguments, el candidat pres de JxCat va flexibilitzar les línies vermelles per a una eventual investidura i no va voler ser taxatiu a l'hora de situar el referèndum com a condició prèvia.

En una taula de diàleg, va dir, hi haurà d'haver el referèndum, encara que no necessàriament ho exigiran per a «abans de la investidura».

«No estem exigint un referèndum perquè pugui ser investit Sánchez abans de la investidura, en som responsables, coneixem les dificultats del sistema polític espanyol, però no podem acceptar que un candidat demani el nostre suport i no tingui la voluntat d'acceptar les propostes de solució que des de JxCat es posen sobre la taula», va plantejar.

Sànchez va incidir que el «referèndum ha de poder formar part de la taula de diàleg» i, encara que JxCat «no imposarà la solució» abans de negociar, tampoc no «acceptarà restriccions ni limitacions».

Va subratllar que la seva formació no està demanant «la lluna», sinó que els catalans «puguin escollir», per la qual cosa va demanar al PSOE «sentit de responsabilitat», perquè «necessita trobar un soci estable per garantir» la governabilitat en aquests quatre anys.

La seva condició als socialistes després del 28-A és que Pedro Sánchez assumeixi el «compromís que posarà fil a l'agulla per trobar una solució que passi per les urnes, per un referèndum».

Sànchez, Turull i Rull

JxCat va sol·licitar a la Junta Electoral Central (JEC) que el cap de llista a les generals, Jordi Sànchez, el candidat per Tarragona, Josep Rull, i el de Lleida, Jordi Turull, puguin intervenir en diferents actes electorals des d'aquest dissabte fins al dilluns.

Segons va informar la força política, van sol·licitar que Turull pugui participar a través de videoconferència en el míting que celebraran aquest dissabte a les 12 hores a la Seu d'Urgell des de Soto del Real.

També estan pendents que la JEC resolgui la petició perquè Rull intervingui per videoconferència en un acte electoral diumenge a Reus.

Tot i que el dilluns estava previst que dirigents de JxCat visitessin la presó de Soto del Real, finalment es va anul·lar i JxCat va programar un acte a la seva seu de Barcelona amb la intervenció de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, en què també volen que Sànchez pugui participar.Sànchez ja va poder participar dijous en una roda de premsa per via telemàtica, en la que va ser primera compareixença pública des que va entrar a la presó per l'1-O.