L'exvicepresident del Govern i cap de llista d'ERC per a les eleccions del 28-A, Oriol Junqueras, va afirmar que el seu partit no facilitarà, posant línies vermelles al diàleg, un govern d'extrema dreta, però va advertir al PSOE que «no regalarà res» i que «no renunciarà al referèndum». En una roda de premsa organitzada per l'Agència Catalana de Notícies (ACN) mitjançant videoconferència des de la presó de Soto del Real (Madrid), Junqueras va destacar que ERC vol guanyar les eleccions per forçar el diàleg entre els governs espanyol i català i convertir el «mai, mai, mai» de Pedro Sánchez (PSOE) a l'autodeterminació en un «sempre, sempre, sempre».

«Qualsevol demòcrata europeu té l'obligació d'intentar evitar que hi hagi governs d'extrema dreta al seu país», va assenyalar Junqueras en la seva primera roda de premsa des que va entrar a la presó, al novembre del 2017, fet pel qual «ni per acció ni per omissió facilitarem un govern» d'aquest tipus.

Ara bé, tot i que ERC prefereix qualsevol govern que no sigui d'extrema dreta, «això no significa que regalem res, perquè serem exigents amb la resta de condicions», i va aclarir que «el referèndum i el final de la repressió» són «irrenunciables».

Al llarg de la roda de premsa, en la qual van participar mitjans de comunicació de diversos països, Junqueras va advertir que el PSOE, si pot, pactarà amb Ciutadans, quelcom que podria generar un escenari «molt negatiu per a Catalunya», fet per al qual va demanar un suport molt ampli per a ERC per fer possible una majoria diferent.

«L'independentisme té l'oportunitat de guanyar per primera vegada unes eleccions generals a Catalunya», va advertir, i això «em fa sentir molt còmode», si bé va animar els catalans a votar ERC perquè «seria una llàstima que guanyessin aquells que van avalar el 155, i és evident que el PSOE estava entre ells».

El president d'ERC, que està sent jutjat al Suprem per rebel·lió i sedició, va considerar com «una anomalia democràtica» que ell sigui a la presó «per delictes que no existeixen al Codi Penal, ja que ni votar ni organitzar un referèndum figuren en el mateix», i també es va mostrar rotund en indicar que, tot i que li demanin 25 anys de presó, no pensa renunciar als seus objectius. «Treballarem incansablement per al referèndum dialogat» i «no ens acovardirem mai», va apuntar, tenint present que el seu objectiu «ha estat, és i seguirà sent la independència». El president d'ERC va expressar la seva intenció de recollir l'acta de diputat al Congrés després dels comicis, i va afegir que no ha decidit encara si la conservarà o bé optaria per la d'eurodiputat.

Junqueras va exposar la voluntat de continuar «treballant» i «entenent-se» amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. a qui va enviar una abraçada «molt cordial», comprometent-se a treballar per fer possible l'alliberament dels presos i el retorn dels que són a l'estranger.