El president del Govern, Pedro Sánchez, es va comprometre a participar en els dos debats electorals previstos «amb guant blanc» i va demanar als líders de PP i Ciutadans, Pablo Casado i Albert Rivera, que s'abstinguin d'«insultar». En un míting davant més de 700 persones a Sant Sebastià, el líder del PSOE va arribar a fer broma assenyalant que li sembla bé que les cadenes que emetran els debats, TVE el dia 22, i Antena 3 i La Sexta el 23, els hagin programat «fora de l'horari infantil», tenint en compte les coses que PP i Ciutadans diuen d'ell.

Sánchez es va referir així per primera vegada als debats electorals en un míting. Ho va fer hores després de comunicar la decisió per la qual cedeix i accepta participar no només en el debat de RTVE sinó també en l'organitzat pel grup privat Atresmedia.

La rectificació de Sánchez va arribar després de les crítiques rebudes des de la resta de partits, però també dels treballadors de l'ens públic, que veien qüestionada la seva independència després de la sorprenent decisió de l'administradora única de RTVE, Rosa María Mateo, de moure la data del debat del 22 al 23, contraprogramant Atresmedia i plegant-se així als interessos del PSOE.

En aquest sentit, els Consells d'Informatius de RTVE van criticar que fos el president del Govern el primer a anunciar la tornada a la data inicial del debat a la cadena pública a dilluns 22 d'abril i no la corporació pública. Segons la seva opinió, aquest anunci de Sánchez «torna a deixar en entredit la independència» de la corporació pública. Encara que van celebrar que finalment el debat a quatre es celebri a la radiotelevisió pública, van lamentar el «sainet» dels últims dies i «els intents de qüestionar» la seva independència i professionalitat.

Per part seva, la candidata del PP per Barcelona a les eleccions generals, Cayetana Álvarez de Toledo, va lamentar «el sainet» del president del Govern amb els debats electorals televisats i el va reptar a acceptar també un «cara a cara» amb el líder del PP, Pablo Casado. «El sainet dels debats ha deixat el evidencia la seva covardia, la seva absència d'escrúpols i la seva tendència al trilerisme», va dir.

«Ha hagut de recular i acceptar el que era de sentit comú, però li ha faltat un tram final: acceptar el 'cara a cara' entre el líder de l'oposició i el president del Govern», va afegir Álvarez de Toledo, per a qui seria de «sentit comú» que hi hagués un debat a dos. La cap de llista del PP per Barcelona al Congrés va assegurar que l'oposició ha forçat Sánchez a acceptar els dos debats i va lamentar l'«embolic monumental» que ha muntat el líder del PSOE a TVE i l'erosió de la imatge de la cadena.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va assenyalar que la idea que el debat a RTVE fos el 23 d'abril «responia a un ús instrumental i inacceptable de RTVE per part del Govern», i va transmetre als treballadors de l'ens públic el seu agraïment per «aconseguir» que Mateo rectifiqués sobre el dia de celebració del mateix.

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va demanar la dimissió de l'administradora única de RTVE. A més, el líder de Cs, Albert Rivera, va acusar Sánchez, d'haver «fet l'impossible» per no debatre, i per a això «ha manipulat a la televisió pública i ha intentat enganyar els mitjans privats».