El número dos d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per Barcelona, Gabriel Rufián, va demanar ahir en un acte de campanya a Figueres votar els republicans per fer d'obstacle al «feixisme cool» que suposaria un pacte al govern espanyol entre PSOE i Ciutadans (Cs). «No van a cavall ni porten pistola. Potser no són fills d'Aznar ni de don Pelayo però fan tanta por com els primers», va afirmar Rufián entaulant una comparació entre una hipotètica coalició entre PP, Cs i Vox amb una altra de PSOE i Cs. Per la seva banda, a gairebé una setmana del 28 d'abril, el president del Parlament, Roger Torrent, es va adreçar als líders del PSOE, PP i Cs i els va recordar que ERC no va néixer per respondre a la «repressió» sinó per «guanyar».

Rufián va subratllar que afronten la recta final de la campanya essent conscients que tenen una cita «històrica» amb les urnes, presentant la formació com la més valenta «per dir les coses que ningú més deia» en la darrera legislatura al Congrés. De nou, el mateix va recordar que hi ha només dos fronts de cara a les eleccions generals: per una banda, PP, Cs i Vox i, per l'altra, PSOE i CS. Per això, ERC es va definir a si mateixa com un obstacle i va indicar que cap d'aquests dos fronts vetllarà per afavorir les pensions, la igualtat d'oportunitats i la justícia social, o en millorar la democràcia. «Sabem perfectament que si al PSOE li donen els números, pactarà amb Cs perquè viurà molt més còmode que amb nosaltres», va recalcar.

En aquest sentit, Rufián també va lamentar ahir que la candidata del PSC, Meritxell Batet, digués que ERC no és de fiar i li va recordar diverses iniciatives socials impulsades o amb el suport d'ERC que el PSOE va tombar. El número dos dels republicans va comentar que la roda de premsa del líder d'ERC, Oriol Junqueras, d'aquest divendres ja forma part de la «història viva» de Catalunya. Davant de 450 persones segons el partit, la candidata d'ERC per Girona, Montse Bassa, va lamentar que alguns partits assegurin que ERC té visió «partidista» i va apuntar que miren per l'esquerra i que el seu compromís arriba fins al punt que tenen polítics a la presó.

La República com a solució

Al seu torn, el president del Parlament, Roger Torrent, va afegir que la República la volen impulsar perquè els fills tinguin les «màximes oportunitats possibles». «No és una qüestió de canviar una bandera i ja està. Dels símbols no es menja», va apuntar el president del Parlament. Torrent va insistir que les properes eleccions serveixen per «avalar el 155 i la repressió», o bé per «votar llibertat». «Tenyim de groc republicà i antifeixista i demanem una solució política», va reclamar. Com Rufián, Torrent també es va referir a la roda de premsa de Junqueras: «Hem vist un home ferm, digníssim davant dels micròfons explicant perquè al llarg de la història hem fet això en una lluita pels somnis de la gent del país». Finalment, també va intervenir la candidata dels republicans a l'alcaldia de Figueres, Agnès Lladó, que va parlar de lluitar contra la pobresa, les desigualtats i per una societat més inclusiva. També va reclamar impulsar la cohesió social dels barris: «Venim a construir, a transformar, a fer diagnosis correctes per tal de treballar per avançar. A fugir de les 'polítiques-aparador' que només volen ser una rentada d'imatge. Necessitem ser coherents per ser creïbles».