30 de abril de 2019
30.04.2019
Diari de Girona
 
 

Una llista unitària JxCat-ERC hauria tingut un diputat més

Si els vots a les dues formacions s'haguessin mantingut, la coalició hauria millorat els resultats a Barcelona

30.04.2019 | 00:15
Una llista unitària JxCat-ERC hauria tingut un diputat més

Un dels debats de precampanya a Catalunya a les eleccions generals de diumenge va ser la possibilitat que ERC i Junts per Catalunya (JxCat) es presentessin sota una llista conjunta. De fet, en els darrers comissis electorals com també a les europees, són recurrents les veus d'alguns sectors de JxCat cap a aquesta direcció.

«Si no hi ha llista única és perquè alguns han preferit potenciar el seu partit. És un greu error que podem pagar molt car». Així s'expressava el cap de llista de JxCat, Jordi Sànchez, en una carta des de Soto del Real en un míting del partit a Tàrrega per les eleccions generals. Una opinió que ha estat secundada per altres líders independentistes vinculats a la Crida o dins de JxCat com la mateixa número dos al Congrés, Laura Borràs. Un pacte, però, que des d'ERC sempre han rebutjat. De fet, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) ja va demanar el pacte per les generals del 2016 abans del referèndum de l'1-O i ERC el va tornar a rebutjar.

Un cop celebrades les eleccions es pot saber què hagués passat si el pacte s'hagués donat i el nombre de vots que van rebre les dues formacions per separat s'hagués mantingut. En concret, en aquestes condicions, una llista conjunta d'ERC i JxCat a les eleccions hauria tingut un diputat més que els que han aconseguit els dos partits per separat. En aquest sentit, utilitzant el mateix sistema de circumscripcions per províncies i aplicant la fórmula matemàtica de repartiment d'escons de la llei d'Hondt la coalició hauria obtingut un diputat més per Barcelona. Així, el representant a les corts hauria estat manllevat del que ha rebut En Comú Podem, encapçalada per Jaume Asens.

Per altra banda, a la resta de circumscripcions, a la de Girona, la de Lleida i la de Tarragona no s'haurien produït moviments. Proporcionalment, a la resta de demarcacions haurien obtingut els mateixos resultats. A Girona, les llistes sobiranistes han obtingut 5 diputats (3 ERC i 2 JxCat) un pel PSC. A Tarragona, també s'haurien mantingut els mateixos resultats de 3 diputats (3 ERC i 1 de JxCat).

I de manera similar, a Lleida l'independentisme hagues conservat els 4 representants a Madrid (2 ERC i 1 JxCat). En el cas de Barcelona, que s'hauria obtingut un diputat més, amb 1.027.734 vots i un tant per cent de vots total superior al 33 per cent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook