ERC i JxCat han presentat davant la Junta Electoral una sol·licitud perquè l'acte del Rei previst pel 4 de novembre a Barcelona sigui ajornat fins després del 10N, ja que consideren que té una finalitat "electoralista", que busca beneficiar les forces "que s'autoproclamen constitucionalistes".

JxCat entén que l'acte de Felip VI "influirà de forma clara" l'orientació del vot. La candidatura independentista considera que, després del discurs del 3-O de 2017, el monarca "ha abandonat la neutralitat política". JxCat assevera que la visita del monarca espanyol beneficiarà els partits constitucionalistes que es presenten al 10-N. El rei espanyol assisteix -amb la reina Letícia i les infantes- al lliurament dels premis de la Fundació Princesa de Girona.

JxCat sosté que Felip VI en tots els seus discursos fa una "lloança" de les fites aconseguides per l'Estat, d'ençà de l'aprovació de la Constitució espanyola de 1978.

En la mateixa línia, ERC creu que l'acte del Rei en període electoral "no pot quedar emparat en l'activitat que habitualment duen a terme els poders públics, ja que" l'única cosa que es busca és una utilització electoralista "en benefici de" les forces polítiques que s'autoproclamen constitucionalistes".

Protestes contra Felip VI

Des de fa dies els CDR preparen diverses protestes per la visita del rei espanyol a Barcelona. La CUP, Arran, el Sindicat d'Estudiants i el SEPC han convocat a "bloquejar" l'acte de Felip VI amb una concentració davant el mateix Palau de Congressos (dilluns 4 a les 16 hores). Al seu torn, ANC i Pícnic per la República han cridat a fer saber al monarca que "Catalunya no té rei", sense haver anunciat encara cap acció concreta.