El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha recordat aquest divendres a JxCat que "l'adversari" polític de la campanya del 10-N no són "els altres independentistes" sinó PP, PSOE, Cs i Vox" i ha descartat fer retrets. Aragonès ha fet aquestes declaracions després que representants de JxCat hagin criticat que ERC "hagi facilitat la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez". Tot i això, el republicà ha aprofitat per recordar que JxCat va "regalar" la presidència de la Diputació de Barcelona al PSC "quan hi havia una alternativa de presidència independentista". Ha definit JxCat i la CUP com a "companys de viatge" i ha apostat per treballar amb unitat d'acció també durant la campanya. "No entrarem a donar cops de colze als companys de viatge", ha argumentat.

Així, el també vicepresident del Govern i conseller d'Economia ha recordat que amb el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, "és impossible poder negociar res" i que se l'ha de posar "davant del mirall" perquè la gent de Catalunya que fins ara ha confiat en ell "vegi que no és possible i confiï en ERC".

En aquest sentit, ha dit que les últimes setmanes ha vist un Sánchez ha estat un "actor clar del bloqueig polític" i que, per tant, "no hi ha camí a fer". Per això, ha dit que l'única manera perquè s'obrin els camins de la "solució" i el "diàleg" és una "victòria clara de l'independentisme i d'ERC". "Per obligar el PSOE a seure a la taula de negociació", ha subratllat. Aragonès ha recordat que quan els socialistes tenen opció a triar "sempre trien la pitjor opció".

El dirigent republicà ha fet aquestes declaracions a les proximitats de Castell de Montjuïc de Barcelona. Des d'allà ha criticat que el govern espanyol tingui una concepció de la memòria històrica "com una qüestió de propaganda" i ha posat d'exemple el "model republicà" impulsat pel Govern. Ha recordat el paper de l'exconseller Raül Romeva o el de Carles Mundó amb la recuperació de cossos de 21 fosses comunes o l'anul·lació de judicis franquistes.

"El 10-N ens juguem la necessitat que la manera de concebre la memòria històrica retorni la dignitat a les víctimes del feixisme i no d'una propagada", ha dit Aragonès. Per això, ha apostat perquè l'exemple del que s'ha fet a Catalunya arribi arreu de l'Estat i que l'exhumació del dictador Franco també es faci per aquells catalans que van ser traslladats de fosses fins al Valle de los Caídos.