El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va explicar que el que planteja la proposta federalista del PSOE és «perfeccionar l'estat autonòmic» i això suposaria emprendre una reforma constitucional a mig termini per canviar, per exemple, les funcions del Senat. Un dia després de la polèmica sobre l'omissió en l'esborrany del programa socialista de les seves propostes federalistes, que sí van acabar incloses en el text final aprovat dimecres, Sánchez va lamentar que el tema de la proposta territorial del PSOE estigui ara «de moda» per les «filtracions» del programa.

El candidat del PSOE va obrir la campanya electoral en un acte a Sevilla on va demanar que es produeixi una gran mobilització per superar els que volen el «bloqueig» i donar suport «a l'únic partit polític que pot garantir un govern fort».

Paral·lelament, Sánchez -que va haver de cancel·lar una visita a Múrcia per una avaria al seu avió en ple vol- va afirmar que percep un canvi de criteri a la Junta Electoral Central (JEC), que dimecres li va obrir expedient sancionador per haver fet servir mitjans públics com les dependències del Palau de la Moncloa i la pàgina web de Presidència per a una entrevista que el líder socialista va concedir a la cadena de televisió la Sexta.

En aquest sentit, el líder del PP, Pablo Casado, va assegurar que és «gravíssim» que per primera vegada la Junta Electoral Central hagi expedientat un president del Govern per un ús electoral de la Moncloa i va dir que espera que a les eleccions els espanyols «jutgin amb severitat» si ha de seguir al Palau de la Moncloa qui «instrumentalitza d'aquesta manera els recursos públics» dels ciutadans.

Casado va proposar un «Plan España per a Catalunya» que recuperi la «concòrdia» després de la «deriva» independentista que s'ha produït amb el Procés i que, segons va dir, ha «arruïnat» aquesta terra. A més, es va comprometre a anar un cop a la setmana a Catalunya si es converteix en president del Govern després de les eleccions del 10 de novembre.

El líder del PP va advertir que qualsevol vot que no vagi per al seu partit el proper 10 de novembre només servirà per investir el candidat socialista, amb el que va apel·lar al vot útil per a la seva formació. En el míting d'obertura de campanya a Sevilla, va considerar que Sánchez està «inhabilitat per ser candidat».