ERC va celebrar ahir l'acte central de campanya en un solar a l'exterior de la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Bages) precisament en el segon aniversari de l'empresonament del líder del partit, Oriol Junqueras. Durant l'acte, el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, va fer una crida al vot útil de l'independentisme i va avisar que només Esquerra està en condicions de vèncer el PSOE a Catalunya. També va reclamar «fer possible» que ERC quedi per davant de Cs a les eleccions espa­nyoles del 10-N a tot l'Estat.

A més, Aragonès va acusar el PSOE de començar la campanya del 10-N amb l'exhumació del dictador Franco, que va esdevenir una «exaltació del feixisme», i de voler-ho «rematar» portant el rei Felip VI a Barcelona.

En la mateixa línia es va manifestar el cap de llista d'ERC el 10-N, Gabriel Rufián, que va tornar a recordar que si el PSOE «pot escollir» triarà la «pitjor opció» i pactarà una gran coalició amb PP, Cs i Vox. Per això va fer una crida als demòcrates i els va demanar que confiïn en ERC, que aposta pel «diàleg, la paraula i la via política».

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, va criticar que l'Estat espanyol «no hagi entès» que l'octubre del 2017 no va acabar res «sinó que estem al mig de la partida».

«Saben que estem convençuts que no tenim cap dubte i que guanyarem. La presó és una fase del camí de la llibertat, la independència és irreversible», va assegurar. «Ens tanquen a la presó perquè saben que guanyarem», va concloure.

En l'acte també hi va intervenir la cap de llista d'ERC pel Congrés a Girona, Montse Bassa. La germana de l'exconsellera Dolors Bassa, també empresonada al Puig de les Basses a Figueres, va ser molt crítica amb els socialistes, a qui va titllar de «feixistes». Bassa també va llançar una crida a la mobilització: «És l'hora de l'acció i els fets. És l'hora d'omplir urnes i carrers tant temps com faci falta».

Salutació a Junqueras

El míting principal dels republicans va viure un moment emotiu quan des de l'escenari es va saludar el president d'ERC, Oriol Junqueras, i aquest va respondre amb un crit des de l'interior del centre penitenciari. De fet, Junqueras va dir a la seva parella i als seus fills que els estima i que «guanyarem».