El cap de l'executiu espanyol i candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, va rectificar ahir les seves paraules sobre la dependència de la Fiscalia amb el Govern espanyol i va admetre que no va ser «precís». Encara que el nomenament del fiscal general de l'Estat sí que depèn del Govern central, va afirmar que l'organisme és «autònom».

«Cal ser humil», va assenyalar Sánchez en una entrevista a La Sexta, en la qual va reconèixer que l'havia contrariat la polèmica que ell mateix va generar i que va atribuir al fet d'estar «moltes hores davant d'un micròfon» quan va ser un president que «ha respectat tant l'autonomia fiscal com la independència del poder judicial».

Així es va pronunciar després que ahir insinués en una entrevista a RNE que la Fiscalia actua sota les ordres del Govern espanyol per portar a Espanya l'expresident català Carles Puigdemont.

Sánchez ja va matisar les seves paraules dimecres mateix, després de les crítiques que les seves declaracions van suscitar de manera immediata entre les associacions de fiscals. El president espanyol va escriure en el seu compte de Twitter que «la Fiscalia compta amb el suport del Govern espanyol en la defensa de la llei i de l'interès general», una manera de dir que és el Ministeri Fiscal qui porta la iniciativa, i no a l'inrevés.

En realitat, aquesta polèmica va sorgir durant el debat televisiu entre els cinc candidats a la Presidència d'aquest dilluns, en el qual Sánchez va anunciar, com si es tractés d'un compromís electoral, que portaria Puigdemont a Espanya.

En ser preguntat dimecres com pensava complir aquesta promesa, Sánchez va inquirir a l'entrevistador: «La Fiscalia de qui depèn?». Quan el periodista li va contestar que del Govern espanyol, Sánchez va respondre: «Doncs ja està», aixecant posteriorment una enorme polseguera política i judicial que va provocar l'ennuig de les associacions de fiscals.

Òrgan «autònom»

El ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, va assegurar ahir que les declaracions del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, sobre l'actuació de la Fiscalia en el cas de Carles Puigdemont no donen lloc a malentesos. «La Fiscalia no és independent, té autonomia funcional», va resumir.

«Qualsevol persona benintencionada que senti això, i que no busqui cinc peus al gat, ho pot entendre. Jo ho vaig entendre així», ha afirmat Borrell en una entrevista a COPE, que va recollir Europa Press. Així, va recalcar que el Govern central pot demanar a la Fiscalia que iniciï procediments «en defensa de l'interès general» perquè «no és independent, sinó que té autonomia funcional».

Borrell va reiterar que el Govern espanyol, en el cas de Puigdemont, pot demanar al fiscal general que estudiï de quina manera es pot procedir a demanar-ne l'extradició. «És clar que pot fer-ho, després el fiscal actua en el marc de la seva autonomia funcional», va resoldre el titular d'Exteriors, i va resumir que la Fiscalia té el seu criteri, però no viu al marge de l'Executiu.

«Principi de legalitat»

La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, va defensar ahir el principi d'imparcialitat del Ministeri Públic espanyol i ha destacat la rectificació del president en funcions. «La Fiscalia està actuant sempre amb respecte al principi d'imparcialitat, de legalitat i amb autonomia funcional. Aquests són els fets, jo crec que sempre la feina ens revela el que som». Després d'afirmar que «mai» se li haurà escoltat emetre opinió respecte a cap polític, Segarra va afirmar que «l'únic que cal dir en aquest cas és: «El president de Govern ha matisat i rectificat la seva manifestació».