Destacats representants del socialisme catalanista gironí donen suport a la coalició ERC-MES per Girona i han signat un manifest de suport que van fer públic ahir. Al gener, la candidata d'ERC a les eleccions municipals de Girona, Maria Mercè Roca, ja havia rebut el suport de la plataforma Catalunya Sí Girona.

Ahir, destacats representants de la tradició del socialisme catalanista a Girona, van posar la seva signatura al manifest "Una Girona d'oportunitats per a tothom". El manifest dóna suport a la coalició ERC-MES ja que és "la suma del republicanisme progressista i del socialisme democràtic de matriu estrictament catalana".

El text té un marcat caràcter social i fa referència a la necessitat de fer un gir en les polítiques socials, d'educació, sostenibilitat i participació per aconseguir una ciutat cohesionada i equilibrada. Els signants també expressen la voluntat que Girona sigui la punta de llança del procés de construcció del nou país des del municipalisme.

Fins al moment l'han subscrit personalitats com José Antonio Donaire, geògraf, expert en turisme i exdiputat socialista; Ferran Cordon, metge de família i exdelegat de Sanitat amb el tripartit; Manel Serra, economista; Pere Bugés, advocat; Joan Manel Barceló, pedagog; Pilar Roure, treballadora del sector públic jubilada; Joan Birba, treballador municipal; Frederic Cabré, arquitecte; Miquel Fañanàs, escriptor i exregidor del PSC a Girona; Joaquim Coelho, enginyer; Núria Arnay, exdirectora dels Serveis Territorials de Treball a Girona i Josep Maria Birulés, arquitecte.

El manifest també el subscriuen els regidors actuals que formen part del Moviment d'Esquerres al Ple municipal de Girona, Pia Bosch, Xavier Amores, Amèlia Barbero, Joaquim Bonaventura i Àngel Quintana i els exconsellers socialistes Joan Manuel del Pozo, Marina Geli i l'exsecretari general de Mobilitat, Manel Nadal.

El manifest no estalvia crítiques a l'actual gestió municipal, en definir Girona com "una ciutat que camina gràcies als seus potencials innegables, però mancada de lideratge i amb els seus motors a mig gas". És per això que "el republicanisme progressista i del socialisme democràtic de matriu estrictament catalana s'han posat d'acord per bastir una candidatura social i de progrés, compromesa amb la ciutat i amb el país, de vocació majoritària i de govern, i que pensi en la ciutat sencera i en tots els seus barris"

Entre els seus objectius, destaquen fer "de les politiques socials una prioritat, i que s'aposti decididament per l'ocupació i la dinamització econòmica", així com aconseguir "una Girona més culta i educadora". El manifest també incideix en incrementar " la col·laboració amb la resta de municipis de l'àrea urbana". Per acabar, es marquen també com a objectiu "que l'Ajuntament impulsi processos participatius per prendre les grans decisions de ciutat, i que el seu funcionament sigui proper i transparent".

El passat mes de gener, Maria Mercè Roca va rebre el suport públic dels integrants de la plataforma Catalunya Sí - Girona, integrada per persones provinents de la cultura, el coneixement, l'empresa, els moviments socials i veïnals compromeses en el projecte progressista, de regeneració democràtica i construcció nacional.

Catalunya Sí Girona està integrada per persones vinculades a la ciutat de Girona com ara Ramon Brugada, metge cardiòleg; Josep M. Terricabras, filòsof; Ramon Ripoll, arquitecte; Eudald Camps, crític d'art; Ferran Oliveira, empresari implicat en moviments veïnals; Germà Capdevila, periodista i advocat; Xavier Carmaniu, historiador i periodista; Albert Rossich, filòleg i professor universitari; David Pujol, editor i pedagog; Dolors Bassa, sindicalista; Dolors Batallé, tècnica administració pública; Elisabet Terrades, consultora de sector públic; Emili Ayats, metge oftalmòleg; Eva Mesa, empresària; Ferran Oliva, activista independentista; Imma Fuyà, activista independentista; Jaume Fàbrega, crític gastronòmic; Josep Vicenç, economista; i Josep Vila, professor, entre d'altres.