Ningú els havia vist. Es diuen Toni Ramon Boixaderas i Xavier Calvo Sauret. Eren només un nom en una papereta. I els van votar 52 veïns a les eleccions municipal de Foixà, un terç del total. Des de 2011 tenen dues cadires buides a l'Ajuntament de Foixà. I ningú esperava que les ocupessin mai. Ni ells s'havien proposat asseure-s'hi.

La formació Escons en Blanc (EB) ha sabut trobar l'escletxa per convertir les seves paperetes en un forat legal. La formació ha complert del tot l'únic punt del programa electoral d'Escons en Blanc: No ocupar el càrrec, no cobrar sou ni subvencions, fer visible el desacord de la ciutadania amb la situació política.

L'objectiu del partit és que la llei electoral reconegui en el vot en blanc la representativitat en forma d'escons buits que li correspongui, convertint-lo així en una mesura d'higiene democràtica que permeti a la ciutadania pressionar els partits. "El dia que el vot en blanc obtingui la representació que li correspon com a una candidatura més, Escons en Blanc es dissoldrà", expliquen des de la formació.

Escons en blanc va decidir presentar-se en observar que a "Foixà només es presentava un partit a les eleccions municipals i el vot en blanc s'acostava al 40% de vots les eleccions de 2007. Aquest percentatge bé es mereixia una representativitat al consistori", afirmen. La seva presència va fer augmentar la participació en 13 punts i l'abstenció va baixar del 46% al 33%.

Des de fa quatre anys, Escons en Blanc no s'ha despreocupat del tot de Foixà. Van fer un acte per celebrar el segon aniversari de la "No-presa de possessió". Un seguit de membres i simpatitzants d'EB van fer una assemblea i "de pas vam poder parlar amb alguns veïns sobre la seva percepció de la situació a Foixà. Des de llavors hem estat en contacte amb ells amb el compromís d'ajudar-los a crear una agrupació d'electors si així ho desitjaven", assenyala Jordi Pedragosa Sala, que encapçala la llista de Foixà.

Pedragosa és conscient que "hi ha hagut alguns canvis en el consistori que han fet desistir els veïns amb qui vam contactar de presentar alguna alternativa local. No obstant, els qui ho vulguin podran tornar a escollir deixar les regidories buides que vulguin votant Escons en Blanc", recorda.

Ni cap dels regidors actuals d'EB, ni el mateix Jordi Pedragosa tenen cap vincle amb Foixà. Però es desmarquen de les llistes fantasma. "La gravetat d'una llista fantasma no és la seva presència en si, sinó el fet que una persona aliena a la població pugui ocupar un càrrec de responsabilitat. Aquest fet no es pot produir votant Escons en Blanc, ja que el principal punt del nostre programa és precisament no ocupar el càrrec. I ja ho hem demostrat", adverteix.

Creixen les llistes

L'èxit aconseguit a Foixà fa que el nombre de llistes vagi en augment. A les eleccions de 2011 Escons en Blanc només tenia activitat a Catalunya. A les comarques de Girona només es van presentar a Girona i a Foixà. Pedragosa explica que "en aquestes eleccions hi hem afegit l'Escala i Rupià, on també hem detectat un nivell valorable de vot en blanc i vot a Escons en Blanc". A diferència de Foixà i Rupià, a l'Escala són un grup de simpatitzants del mateix poble que estan disposats a fer possible que el vot en blanc també es pugui fer visible.

A Catalunya es presenten a les quatre capitals de província de forma simbòlica. "A més a més, tenim esperances de treure algun resultat a Montcada i Reixac, on és cap de llista un dels no-regidors de Foixà i on l'Ajuntament s'ha vist tacat per les imputacions del cas Mercuri", expliquen. A Espanya hi ha candidatures municipals d' Escaños en Blanco a 27 municipis.

Aquestes eleccions seran importants per possibilitar el creixement de l'organització: "Durant la campanya coneixerem els membres de la llista de l'Escala i espero que es pugui constituir un nucli d'activitat ben aviat. També hem rebut candidats de poblacions com Calonge, per exemple", diu Pedragosa.

Durant tot el mandat, a Foixà ha governat CiU amb 5 dels set regidors que podia haver obtingut si no s'hagués presentat Escons en Blanc. I ningú ha pogut fer res per evitar-ho. Perquè el càrrec és personal i intransferible. I els dos regidors van decidir no ser-hi. I ningú els ha vist a l'Ajuntament.