Les corporacions locals que sorgeixin de les eleccions d'avui es constituiran el dissabte, 13 de juny, vint dies després de les votacions. En el cas dels ajuntaments, és la llei de règim electoral general la que fixa el calendari. Els candidats seran proclamats electes per la Junta Electoral de zona del 31 de maig al 8 de juny, cinc dies abans de la constitució dels consistoris. El mateix passarà amb les assemblees de Ceuta i Melilla, que també es regeixen per aquesta norma. En aquesta primera sessió del 13 de juny, seran elegits els nous alcaldes.

Pel que fa a la Diputació de Girona, ho farà a partir del dia 20 de juny (o a partir del 10 de juliol si hi ha recurs), mentre que les juntes electorals provincials iniciaran el procés de repartiment de diputats entre els partits i altres candidatures, d'acord amb el nombre de vots que hagin obtingut. En aquest sentit, els consells comarcals, la llei electoral estableix que s'han de constituir el primer dia hàbil després de passats 15 dies naturals comptats des de l'endemà de l'acta de proclamació. Els recursos contenciosos electorals es podran interposar a partir del 30 de maig i fins al 9 de juny.

El nombre de diputats provincials es determina segons el nombre d'habitants de cada província, d'acord amb una escala fixada per la llei de Règim Electoral General. Fins als 500.000 residents, 25 diputats; de 500.001 a 1.000.000, 27; d'1.000.001 a 3.500.000, 31, i de 3.500.001 d'ara endavant, 51 diputats. Girona se situa en el segon cas i disposa de 27 electes.

Una vegada constituïts tots els ajuntaments, els escons de les Diputacions provincials es reparteixen per cada partit judicial, segons la fórmula D'Hondt, entre les formacions que han obtingut algun regidor en cada partit judicial i segons el nombre de vots aconseguit per cadascun d'ells.

Un consell comarcal més

Els resultats dels comicis locals determinaran la composició dels consells comarcals. En total s'escolliran 1.067 consellers comarcals, 27 més que el 2011. La diferència, indica Governació, rau en el fet que hi ha un nou consell comarcal, el del Moianès, que tindrà 19 consellers, i en l'augment de representació al del Baix Penedès, que en tindrà 8 més. Pel que fa a les eleccions al Consell General d'Aran, 6.967 persones podran exercir el dret a vot aquest diumenge. El 2011 van ser 6.676. En aquest territori s'escolliran 13 consellers generals.

D'altra banda, els parlaments autonòmics ho faran en la seva majoria entre el 20 i el 25 de juny i a partir de llavors s'obriran els terminis per elegir els nous presidents autonòmics. Hi haurà algunes de les corts autonòmiques que es constiturian. La constitució dels legislatius autonòmics, però, depèn dels respectius estatuts d'autonomia i de les pròpies lleis electorals de les Comunitats. Aquestes sessions constitutives obriran els tràmits per a l'elecció del nou president autonòmic, també regits per les seves respectives normes autonòmiques. En el procés, se succeeixen les votacions i pot concloure amb la convocatòria de noves eleccions si, transcorregut un termini de dos mesos, cap candidat obté la majoria suficient.