Resultats extraordinaris els d'ERC a Palamós, on va aconseguir superar el PSC de Teresa Ferrés per 23 vots i ser la força més votada. Totes dues formacions han aconseguit sis regidors, però després de tres mandats de Ferrés, tot sembla apuntar que el republicà Lluís Puig serà el nou alcalde.

Tothom ha qualificat el seu resultat de sorpresa. Per a vostè també ho ha sigut?

Per allò que ens anava arribant nosaltres sabíem que obtindríem un bon resultat. Comentaris de la gent, inclús de gent allunyada de la candidatura, que ens deia que ens faria confiança... Vaja, que un bon resultat l'esperàvem. Però esdevenir la primera força política de Palamós sí que ha sigut una sorpresa.

I a què atribueix aquesta sorpresa feta realitat?

Crec que a una suma de factors. El primer, que hem configurat una llista propera, amb gent vinculada al món associatiu de Palamós. Als ciutadans els ha agradat la nostra forma de treballar.

Més factors, vinga.

En segon lloc, que fa bastants mesos que ens vam començar a fer presents al carrer parlant amb la gent, a preguntar què els preocupa, a fer reunions amb entitats... Això ens va permetre confeccionar un programa que és un reflex molt real del que reclama le gent. Vam anar a recollir les seves inquietuds per reflectir-ho al nostre programa. Això va donar com a resultat un programa molt creïble, molt sincer, molt adaptat a les necessitats actuals.

Alguna cosa més?

Crec que també ha sigut important que després de tants anys de govern del PSC molt gent ha pensat que ja era hora d'un relleu, de donar l'oportunitat a una llista nova.

I el factor nacional?

Normalment a les municipals no compta gaire, però en aquests moments crucials de país força gent ha cregut que eren unes eleccions transcendents a nivell nacional. Tots aquesta factors sumats són els que ens han ajudat a fer aquest important salt.

Ja es veu alcalde o tem pactes entre altres forces?

Com que nosaltres no hem fet cap mena de pacte previ amb ningú perquè ens volíem presentar lliures de qualsevol lligam, desconeixem si els altres partits ja en tenen algun. I si fos així i un pacte donés l'alcaldia a una altra força... doncs res, la democràcia té aquestes coses. De moment el que farem serà iniciar una ronda de trobades amb tota la resta de formacions per mirar d'aconseguir una majoria que ens porti al govern municipal.

No creu que allò legítim és que sigui alcalde vostè, com a cap de la llista més votada?

Ens agradaria que fos així, però el joc de la democràcia s'estableix a través de majories. A Palamós ningu ha obtingut majoria absoluta, i per tant entren en joc tota una sèrie de pactes entre totes les formacions amb representació.

Bé deuen tenir ja alguna preferència per arribar a pactes.

Li asseguro que no. Ens reunirem amb tots sense cap mena de condicions prèvies ni cap veto i veurem les possibilitats,

No es veu alcalde fins que no hagi finalitzat el ple de constitució del nou consistori?

Correcte.