L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va explicar que es reduirà el seu salari i el de la resta de regidors del seu grup, com estableix el codi ètic d'Ahora Madrid, però en principi no modificarà les retribucions establertes en el ple per a la resta de regidors. "La resta estan en tot el seu dret de cobrar les retribucions establertes", va afirmar l'alcaldessa en la seva primera roda de premsa després de la Junta de Govern de l'Ajuntament de Madrid, en què va escenificar també un canvi de "formes" en començar donant la paraula als periodistes. Al costat de l'alcaldessa van comparèixer la seva número 2, Marta Higueras, la portaveu del Govern, Rita Maestre, i la resta de regidors del grup parlamentari.

Carmena va ser proclamada nova alcaldessa de la ciutat amb els vots dels seus 20 regidors i els nou del PSOE, que sumen majoria absoluta dels 57 edils de la corporació. Mentrestant, la candidata del PP, Esperanza Aguirre, va obtenir el suport dels 21 edils del seu partit, i la cap de llista de Ciutadans, Begoña Villacís, va comptar amb el suport dels set regidors d'aquesta formació.

Carmena no va concretar quina serà la rebaixa salarial dels seus edils, però segons el codi ètic ?subs?crit per tots els integrants de la seva llista, ella cobraria al voltant dels 45.000 euros anuals davant dels prop de 100.000 de l'exalcaldessa, Ana Botella.

L'alcaldessa, que va mostrar la seva intenció d'acudir cada dia a treballar en transport públic, va explicar que de moment no té previst proposar una modificació de salaris al ple -"més endavant ja veurem"- i està estudiant si es donarà l'excedent salarial dels regidors d'Ahora Madrid a algun fons social.

Sobre el personal eventual, va comentar que alguns d'ells ja han estat cessats i en principi no es "reposaran", ja que la seva intenció és recórrer als funcionaris -amb el sou que els correspon i que no tocaran "en cap cas"- i contractar els mínims assessors possibles. No en va determinar el nombre i va deixar oberta la possibilitat de contractar persones en moments puntuals per dur a terme tasques per a les quals necessiten un assessorament específic.

Per part seva, la portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid va carregar contra el "canvi radical" que suposa el nomenament de Manuela Carmena com a alcaldessa de la capital i va dir que el 24-M hi va haver un majoria de ciutadans que van donar suport a "posicions moderades".

En el seu primer discurs com a líder del principal partit de l'oposició municipal, Aguirre va criticar el líder del PSOE, Antonio Miguel Carmona, que el seu grup hagi afavorit que Ahora Madrid se situï al capdavant del Govern de Cibeles en lloc d'acceptar la seva proposta de crear un front comú contra el partit afavorit per Podem.

"No seré jo la que recordi l'èxit que han tingut els socialistes cada vegada que han donat suport a canvis radicals, com el tripartit català", va explicar la representant popular, que va advertir de la "frenada" que ha patit Madrid amb "governs socialistes i comunistes". Així mateix, va convidar Carmena a "estar a l'altura de l'herència dels 24 anys del PP".

Aguirre veu "contradiccions"

A més, Aguirre va criticar explícitament Carmena perquè diu que encara no sap "quines són les seves referències ideològiques" i Podem perquè és un partit "inequívocament contrari a la Constitució". "Això és només un exem?ple de les seves contradiccions", va assegurar, afirmació que va ser resposta amb un "Púnica" des de la grada del públic, entre el qual hi havia Pablo Iglesias i la plana major del partit.

Iglesias va vaticinar en finalitzar la sessió que "la il·lusió i l'esperança portaran Podem a guanyar les properes eleccions generals al Partit Popular". El secretari general de Podem, que va assistir "molt emocionat" a la investidura de Carmena, es va felicitar perquè la il·lusió i l'esperança ja han entrat a l'Ajuntament "però segueixen també al carrer".

Un tuit de fa quatre anys de Guillermo Zapata, nou regidor municipal de Cultura i Esports, va desencadenar la polèmica i li ha passat factura política a la xarxa. En el missatge del 31 de gener de 2011, l'estrenat regidor deia a Twitter: "Com ficaries cinc milions de jueus en un 600? Al cendrer".