Després de la del divendres, amb el trencament del pacte entre CiU, UPM i LEST, al ple de constitució de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí no hi va haver més sorpreses i el convergent Jordi Cordon va ser reelegit alcalde. Ho va ser pels quatre vots del grup de CiU, però va anunciar la seva intenció de buscar uns altres socis per aconseguir un govern estable ja que comença amb una clara minoria sobre els 17 regidors de la corporació. Aquesta va ser la primera tasca que es va encomanar i queda per veure si és possible que arribi a un acord amb ERC-Junts, malgrat que el seu portaveu, Josep Maria Rufí, va reiterar que la seva voluntat era confeccionar una alternativa al govern de Cordon.

L'expectació era màxima a l'auditori de Can Quintana. Els 17 regidors que van prendre possessió del càrrec ho van fer seguint la proposta de l'Associació de Municipis de la Independència, a excepció de la CUP (que va llegir la seva pròpia, en clau secessionista) i el regidor de CiU Juan Ramón Aladid que, pels motius que sigui, va evitar llegir l'oració de l'AMI i es va limitar a un escuet "prometo".

Llavors, va ser el torn de paraula dels sis portaveus dels grups municipals. Jordi Colomí (UPM) i Sílvia Comas (LEST) van anar directes cap a l'actuació de CiU a les 24 hores anteriors, en què va passar d'entregar quatre anys l'alcaldia a Colomí (malgrat ser la tercera força més votada) a negar-s'hi i fer saltar pels aires l'acord de govern. Comas va lamentar les "tristes excuses de CiU" de responsabilitzar LEST de la seva marxa enrere, i va destacar que "s'ha fet enrere de les decisions que havia pres (CiU)". Va afegir que el pacte podia haver seguit endavant amb CiU i UPM; que CiU, amb qui ha estat soci des del 2011 fins ara, "no pot merèixer la nostra confiança"; i va celebrar la bona sintonia que hi ha hagut amb UPM.

Colomí va justificar la petició dels quatre anys d'alcaldia perquè el seu partit no volia que governés CiU, mentre que tampoc veia amb bons ulls que la tingués ERC-Junts (en cas d'un pacte amb els republicans) perquè fa quatre anys els va passar factura electoral la coalició de govern del 2007 al 2011 i perquè els republicans havien creat "una frontissa electoral a l'Estartit". A les acusacions de manca de legitimitat per demanar l'Alcaldia, va recordar que ERC va ostentar-la del 2009 al 2011, quan hi havia una distància de 728 vots entre la força més votada i els republicans, mentre que ara és de 48. I va afegir que si CiU té l'Alcaldia és gràcies a Esquerra, que li va garantir a Cordon ser proclamat alcalde en comunicar-li que en ple d'investidura s'abstindria.

Rufí va retreure a UPM no integrar-se en "una alternativa progressista" de govern i va estendre la mà a Cordon: "Estic a la seva disposició per parlar del passat, present i futur". Cordon va respondre que s'ha de "deixar enrere recels" i va sentenciar que "defensem que l'alcalde sigui el de la llista més votada (després de decidir la seva cessió aquesta mateixa setmana)". El convergent, que ha estat alcalde els últims quatre anys, també va apel·lar a reflexionar "si hem fet tot el possible" per arribar a un acord.

Gregori Sarquella (COET) va lamentar el "mercadeig postelectoral" i que "només importi la cadira i el sou". Robert Huertas (CUP) va retreure a UPM apostar per un govern de dretes i va anunciar que col·laborarà amb el govern "en les polítiques que es facin en favor del poble".