Carles Puigdemont (CiU) torna a ser alcalde de Girona per segona i última vegada, ja que ahir mateix, durant la seva investidura, va reiterar que no es tornarà a presentar. Amb deu regidors, CiU governarà en minoria però buscant "acords d'estabilitat" amb els grups amb qui comparteixi "la diagnosi dels problemes i reptes de la ciutat" i "el compromís amb el futur polític d'una Catalunya lliure, independent i socialment justa". El batlle va ser investit només amb els vots de CiU, ja que tots els grups de l'oposició van votar els seus propis caps de llista.

En la presa de possessió, Puigdemont va tornar a mostrar el seu compromís amb el procés sobiranista. "Vindran temps il·lusionants i apassionants, perquè tindrem l'oportunitat de fer un país nou, i alhora temps complexos i problemàtics, perquè hi haurà qui no voldrà que tinguem aquesta oportunitat i ens buscarà per terra, mar i BOE", va advertir. Per això, va considerar que l'Ajuntament de Girona "ha de respondre de manera aclaparadora a la crida que se'ns faci des del Parlament democràticament escollit pels catalans i catalanes".

La majoria independentista del consistori també es va deixar veure en el moment en què els regidors van jurar o prometre els seus càrrecs. Tots els representants de CiU i ERC-MES van utilitzar la fórmula recomanada per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), malgrat les advertències de la Junta Electoral Central i la Delegació del Govern sobre la seva invalidesa. Així doncs, els regidors de CDC i d'Unió, la representant d'Avancem i els republicans van afegir al jurament: "Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, anuncio que resto a disposició del nou Parlament, el president de la Generalitat i el Govern que surti de les eleccions del 27 de setembre per exercir l'autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les nostres institucions, l'estat català, lliure i sobirà".

Per la seva banda, els quatre representants de la CUP van optar per una fórmula pròpia, tot comprometent-se a servir el poble que els ha escollit "com a únic dispositari de la sobirania" i a defensar els principis republicans, els drets socials i a la independència de Catalunya i els Països Catalans.

Els quatre representants del PSC també van utilitzar les seves pròpies paraules a l'hora de fer la promesa o jurament, i van fer pública la seva voluntat de "servir tots els gironins i gironines", treballant per aconseguir "una major equitat i redistribució dels recursos, i en pro de la llibertat, la justícia i la solidaritat". Finalment, els representants de Ciutadans i el PP es van limitar a la fórmula estricta prevista per la llei.

Puigdemont va agrair el suport de les més de 12.000 persones que el van votar i va constatar que la ciutadania ha llegat "un ajuntament més plural del que ja era", amb partits que tornen -com ERC, que ha passat de zero a quatre regidors- i altres que desapareixen, com ICV, per a qui l'alcalde va tenir un record en dir que "han prestat bons serveis a la ciutat".

Acords per fer avançar Girona

A partir d'aquest moment, l'alcalde confia que tant el govern com l'oposició es posaran d'acord "per fer avançar Girona". Puigdemont va remarcar que els resultats han deixat una major distància entre CiU i els partits de l'oposició, però tot i això va garantir que continuarà buscant "la màxima entesa entre els grups municipals" pel bé de la ciutat.

En aquest segon mandat, el convergent va assegurar que assumeix l'alcaldia "amb la mateixa barreja d'il·lusió i responsabilitat que fa quatre anys", però amb un major coneixement de dues circumstàncies bàsiques: el funcionament del govern i la radiografia social de la ciutat. En aquest sentit, va assegurar que el calaix de projectes és ple -al contrari del que es van trobar ara fa quatre anys- i va assegurar que el seu compromís principal serà "fer front a la crisi i als seus efectes". Per això, Puigdemont es va comprometre a reduir el nombre d'aturats i millorar la competitivitat del model socioeconòmic de la ciutat, però sobretot a promoure "una contractació digna i estable". L'alcalde es va mostrar convençut que comptarà amb el suport de l'oposició per fer aquesta tasca, que inclourà també un augment de les inversions en polítiques d'ocupació i ajudes socials en totes les seves cares, des d'alimentació i habitatge fins a energia i salut.

En paral·lel, Puigdemont va defensar que Girona ha de continuar essent el principal motor econòmic de la demarcació i un dels més importants de Catalunya. Per aconseguir-ho, va explicar que continuarà confiant en la cultura com a "generadora d'ocupació i activitat econòmica molt diversa, no deslocalitzable i de qualitat", així com un vehicle de "cohesió social" i "progrés personal". També va defensar el comerç i el turisme "de qualitat i familiar", que reconegui Girona "pels seus valors i actius" i la captació de nova indústria per a l'àrea urbana.

Reptes pendents

L'àrea urbana és, precisament, un dels reptes que queden pendents, a criteri de Puigdemont. Però també en va anomenar molts altres: la universitat i el seu Parc Científic, l'aeroport, el TAV, la defensa de la llengua catalana i la internacionalització de la marca Girona, per exemple. Finalment, va assegurar que, malgrat que els errors que puguin cometre, en tot moment prevaldrà "la bondat, la transparència, la correcció i l'interès general". Per aconseguir-ho, l'alcalde va assegurar que seran molt important algunes de les "conquestes" fetes al llarg d'aquest mandat, especialment "la participació ciutadana i l'obertura de dades al ciutadà", que, va reblar, és "el veritable destinatari de tots els esforços i les decisions".

Després de la investidura, el següent repte de Puigdemont serà conformar el cartipàs. Tot i que ja està pràcticament descartat que pugui convidar algun altre grup a formar part del govern, ara haurà de treballar per conformar els "acords estables", que podrien ser majoritàriament amb ERC però també, en algunes qüestions socials, amb el PSC.