14 de juny de 2015
14.06.2015

Setze municipis gironins no estan governats per la llista més votada el 24-M

Els 36 pactes que s'han signat en el conjunt de la demarcació no han pogut impedir que en 14 ajuntaments el govern estigui en minoria. En 6 s'ha acordat un relleu a l'alcaldia durant el mandat

15.06.2015 | 07:14
Setze municipis gironins no estan governats per la llista més votada el 24-M

Un total de setze municipis de les comarques gironines (nou més que en el mandat anterior) estaran governats els propers quatre anys per formacions que no van ser les més votades en les eleccions del passat 24 de maig, després de la constitució dels nous ajuntaments celebrada ahir. En una jornada sense excessives sorpreses després de les intenses negociacions dels últims dies en algunes localitats, es va confirmar que la fragmentació del panorama polític ha fet més necessaris que mai els pactes: se n'han formalitzat fins a 36, per una trentena fa quatre anys, encara que a diferència de llavors n'hi ha una dotzena entre tres i quatre forces polítiques (el 2011 es va pactar un únic tripartit).
Salt, Camprodon, Llívia, Begur, Sant Feliu de Guíxols, Anglès, Santa Coloma de Farners, Viladrau, Fon?tanals de Cerdanya, Castelló d'Empúries, Fortià, Llançà, Palau-saverdera, Darnius, Saus-Camallera-Llampaies i Vilajuïga són els municipis gironins que no estaran governats els propers quatre anys per la llista que va resultar més votada el 24-M. CiU ha estat la formació més perjudicada per aquests acords entre forces minoritàries, i ha vist com perdia algunes alcaldies emblemàtiques com les de Salt, Begur, Sant Feliu de Guíxols, Santa Coloma de Farners, Llançà o Palau-saverdera.

Governar en minoria
La proliferació de pactes de tots colors no ha impedit que en catorze municipis gironins l'equip de govern (ja sigui d'una única formació o de diverses) afronti el mandat en minoria (encara que amb perspectives de governabilitat molt diferents, és clar). És el cas en què es troben Girona, Salt, Olot, Canet d'Adri, Llívia, Palamós, Torroella de Montgrí, Lloret de Mar, Santa Coloma de Farners, Tordera, Agullana, l'Escala, Roses i Vilafant. La xifra és molt semblant a la de fa quatre anys, quan van ser quinze.
També és molt semblant al de 2011 el nombre d'ajuntaments que ja se sap que canviaran d'alcalde durant el mandat, perquè així s'ha pactat entre les forces que governaran: Quart, Palafrugell, Pals, Regencós, Maçanet de la Selva i Sant Mori sumen un total de sis localitats, per cinc el 2011.
Pel que fa als 36 pactes signats (vegin quadre superior), la xifra és una mica superior a la trentena de 2011, encara que a diferència de llavors hi ha més acords entre tres i més forces. Com a curiositat, CiU ha pactat amb el PP (en acords que impliquen altres forces) en tres municipis: Calonge, Maçanet de la Selva i Castelló d'Empúries.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Eleccions Catalunya 2015

Els resultats del 27-s

Consulta el resultats de les Eleccions Catalunya 2015: Nombre d'escons, nombre de vots per província, comarca i municipi. Tota la informació sobre les Eleccions catalanes