Enginyer agrari, treballa a l'Institut de Formació Professional La Garrotxa. Aquesta serà la tercera vegada que opta a l'alcaldia d'Olot. Durant dos anys d'aquest mandat va ser regidor de Medi Ambient, però el procés va suposar el trencament del pacte de govern que el 2015 havien establert CiU i PSC. En els últims anys tot ha canviat tant que Josep Guix ho veu tot possible; fins i tot recuperar l'alcaldia que el PSC va perdre

el 2011.

El programa del candidat del PSC preveu un campus a can Sacrest on càpiguen una biblioteca i tots els serveis educatius municipals. Vol rehabilitar el Nucli Antic amb actuacions a les illes de cases i preveu crear un consorci del Fluvià amb els ajuntaments veïns. Josep Guix considera que Olot és una ciutat ben posicionada entre les de la seva categoria, però, segons el seu criteri, ha de millorar.

Les crisis política i econòmica fan diferents aquestes eleccions?

Hi ha un canvi en relació amb altres eleccions. Hi haurà un abans i un després, per això el lema de la meva candidatura a l'Ajuntament d'Olot és «Josep Guix, un alcalde per a tothom». Amb això volem dir que nosaltres som una gent transversal. Creiem que l'Ajuntament ha de ser la casa de tots, pensin el que pensin i vinguin d'on vinguin. Cal que la porta de l'alcaldia estigui oberta i tothom hi pugui entrar.

Quins serien els principals problemes de la ciutat?

Un dels problemes més grans són les comunicacions, el fet d'haver estat vuit anys sense ser capaços de desencallar les variants d'Olot i de les Preses. Això ens afecta a tota la ciutat, especialment al que és l'avinguda Sant Jordi. També hi ha polítiques de medi ambient que hem de resoldre, si és que Olot vol ser capital de natura. Volem treballar perquè facin la depuradora de la Vall d'en Bas i així s'eviti que el tapament dels col·lectors en dies de pluja acabi amb abocaments al Fluvià. Volem la planta de triatge per evitar les puges en el rebut de residus i preveiem crear un consorci del Fluvià.

Tenen un projecte de dinamització econòmica?

Olot és una ciutat industrial. Així doncs, per a nosaltres és prioritari fomentar i millorar la formació professional. També volem fomentar la formació a la Fundació d'Estudis Superiors. Una altra cosa bàsica seria coordinar les polítiques d'actuació dels polígons industrials.

L'educació sempre ha estat bandera del partit socialista?

Nosaltres voldríem potenciar el principi de «ciutat educadora». Volem que aquest concepte no es quedi en els centres docents, sinó que abasti les graderies dels estadis i dels pavellons.

El Nucli Antic és un problema?

El vam arreglar en l'època Sacrest, però en els últims vuit anys no s'hi ha fet res. La nostra proposta és comprar propietats, ensorrar-les i fer-hi habitatges de lloguer social. També ens agradaria crear un campus de les arts i la pedagogia a can Sacrest. La biblioteca actual no la volem tocar i estem d'acord amb l'espai Cràter.

Seria possible un pacte d'esquerres?

Nosaltres hi estem oberts. Ja hi vam estar oberts l'altra vegada i justament aquest pacte de la ciutat no es va fer perquè ERC no va sumar. En Pere Gómez ens va dir que no volia assumir l'alcaldia perquè la CUP no volia entrar al govern de la ciutat. Si els electors així ho diuen, és una possibilitat que tenim sobre la taula. Nosaltres no ens tancarem a un pacte per a la ciutat.

I, un pacte amb JuntsxCat?

Això serà més complicat, perquè és un partit que no t'ha volgut i t'ha trencat un pacte sense cap argument real que afectés la ciutat. Nosaltres som molt d'Olot. I aquí, quan es fa un tracte es respecta.

Una previsió de resultats?

Crec que estem ben posicionats. La gent ens busca i ens envia missatges i les nostres presentacions són molt assistides. Anem bé.