Josep Berga es va imposar ahir al vespre amb molta claredat a Olot. Va trencar les previsions i va tornar als successors de l'antiga CiU una majoria absoluta històrica que no tenien des de l'època de Pere Macias. Berga va obtenir la victòria després d'una campanya intensa i d'una activitat d'anys. La victòria de JxCat assegura la continuïtat de l'espai Cràter i de totes les polítiques dels últims anys en promoció de la ciutat i cultura.

La victòria de JxCat arriba després d'una important crisi política i en l'àmbit d'una crisi econòmica que encara crema. En aquest temps van patir un canvi de denominació i van trencar el pacte de govern amb el PSC. A tot això, cal afegir-hi un canvi de candidat que al final els ha sortit molt bé. Tot plegat feia que les previsions els donessin una victòria més justa de la que han obtingut.

Al seu favor, ha comptat amb un equip renovat però amb una guàrdia vella formada per Estanis Vayreda i Montserrat Torras. Vayreda és un especialista en comunicació i en promoció i Torras és una experta en finances i una hàbil negociadora.

Esquerra Republicana de Catalunya va assolir uns resultats que a primer cop d'ull semblen una relliscada greu, però cal tenir en compte que el 2015 van passar de 2 regidors a 5. Resultat que van repetir ahir i que sembla el seu sostre a Olot, quan el candidat que representa JxC, hereu de CiU, parteix d'una feina seriosa.

ERC s'ha beneficiat de la pujada general del partit en les últimes eleccions, però ahir no va assolir una pujada comparable a les generals perquè el pes de Junts per Catalunya en l'àmbit dels ajuntaments i de la xarxa social és molt consolidat.

ERC ha comptat amb una candidata, Anna Barnadas, que ha tingut molta presència en tota la campanya. La republicana ha buscat el vot en l'àmbit poc explorat de la joventut. Davant dels joves, ha airejat les banderes del medi ambient, de l'oci i de les noves tecnologies. També ha parlat de la igualtat entre homes i dones, d'un transport públic gratuït i d'un pla estratègic a 30 anys vista.

El PSC ha mantingut les 3 cadires que li quedaven després de les davallades del 2011 i del 2015. El seu candidat, Josep Guix, és un gat vell de la política municipal. De bon principi ha ofert una política oberta a totes les tendències i una posició de conciliació davant dels efectes que puguin tenir els empresonaments i els exilis de l'1 d'octubre en el dia a dia de la gent.

Les propostes han estat l'adquisició d'edificis en mal estat per destinar-los a pisos de protecció oficial o lloguer social, l'habilitació de residències per a joves, estudiants i gent gran a l'antic hospital, la construcció d'una anella verda al voltant del Fluvià, la creació d'un Campus de les Arts i convertir l'avinguda Sant Jordi en un carrer urbà.

La CUP va obtenir un resultat més curt que el del 2015 i perd un regidor. La Confederació es manté gràcies a una base social que ha consolidat en els anys de presència a l'Ajuntament. La CUP es manté com una alternativa de progrés que, sense efectes extraordinaris, no surt d'un cercle de vots concret.

Els partits unionistes Ciutadans i Vox no van obtenir cap cadira a pesar de la intensa campanya de Vox. Pel que fa a Ciutadans, no ha aconseguit copsar la bossa de vots de les generals.

Olot en Comú ha perdut la cadira que va aconseguir Xavier Garcia en les eleccions anteriors. Un resultat decebedor perquè arriba després de molta presència als plens del seu candidat i de molt de treball a la campanya.