Girona En Comú Podem incentivarà la creació de comunitats energètiques ciutadanes

La formació proposa la instal·lació de plaques solars a tots els edificis públics i crear refugis climàtics per afrontar les onades de calor

La cap de llista Eugènia Pascual, i la número 5 Victòria Salvadó,amb els experts en transició energètica Biel Jover i Luis Valle.

La cap de llista Eugènia Pascual, i la número 5 Victòria Salvadó,amb els experts en transició energètica Biel Jover i Luis Valle. / En Comú Podem Girona

Redacció

Girona En Comú Podem ha presentat aquest matí, davant el Parc Científic i Tecnològic, una estratègia energètica de ciutat per democratitzar l’accés a la producció i distribució d’energia, i també per avançar cap a patrons de consum més eficients «No és tolerable que hi hagi ciutadans que no tinguin accés al dret a l’energia perquè no poden pagar-la; el model actual de monopolis energètics ha quedat obsolet i cal optar per altres fórmules de producció, com les comunitats energètiques ciutadanes, que tant bons resultats estan donant arreu del territori», ha dit la cap de llista, Eugènia Pascual. A més, cal integrar la ciutadania dins la presa de decisions en l’àmbit de les polítiques energètiques: el finançament, la implantació i la titularitat de les centrals.

L’equitat en l’accés a l’energia i la lluita contra la pobresa energètica son prioritàries en el programa de treball de Girona En Comú Podem, que entén que la justícia climàtica i la social son les cares d’una mateixa moneda que garanteix no deixar ningú enrere. «Ara que hem de canviar el model de consum per respectar els límits del planeta, podem fer-ho garantint igualtat d’accés a l’energia, i des del món local es poden dur a termes mesures molt rellevants, només cal voluntat política», ha dit Pascual.

A part d’incentivar la creació de comunitats energètiques ciutadanes, Girona En Comú Podem proposa també instal·lar plaques fotovoltaiques a tots els edificis públics de la ciutat, incloent les escoles. Així mateix, el grup aposta per la creació de refugis climàtics per afrontar les onades de calor, espais públics que garanteixin un lloc on assegurar la confortabilitat a la ciutadania davant condicions climàtiques extremes. A més, la foramció treballa en un pla de millora de la qualitat de l‘aire, que passaria per instaurar mesures valentes en la mobilitat de la ciutat. Per últim, també vol reforçar l’Oficina d’Habitatge per donar suport a que les famílies puguin rehabilitar i fer més eficient el seu habitatge.