L’alcaldia a quatre mans de Junts per Roses i ERC, a examen

Fins a 8 llistes es disputen les 17 cadires de la sala de plens, però només la meitat dels candidats repeteixen com a caps de llista

Els candidats a l'alcaldia de Roses

Els candidats a l'alcaldia de Roses / DdG

Meritxell Comas

Meritxell Comas

Després d’un mandat atípic sacsejat pel temporal Gloria, la covid-19 i l’arribada de refugiats ucraïnesos, Roses es prepara per unes eleccions municipals amb el top manta, l’accés a l’habitatge i la finalització del projecte del Front de mar com a principals punts calents de la campanya. Fins a 8 llistes es disputaran les 17 cadires de la sala de plens de l’Ajuntament, després d’un mandat capitanejat per un tripartit on ERC-SOM Roses i Junts per Roses–Compromís Municipal han compartit l’alcaldia (dos anys cada força política), amb la complicitat de la formació Gent del Poble de Roses.

Ara, l’actual alcalde, Joan Plana (ERC-SOM Roses), buscarà retallar distàncies amb Sílvia Ripoll (Junts per Roses–Compromís Municipal), que al 2019 va superar als republicans amb 32 vots (aleshores, la formació estava encapçalada per Montse Mindan). Plana, que amb 32 anys és el segon batlle més jove de la història del municipi, és la tercera vegada que es presenta com a alcaldable. També repeteixen com a caps de llista Fèlix Llorens (Gent del Poble de Roses-Tots X l'Empordà), Pere Gotanegra (Lliures per Roses-ARA Pacte Local) i Manel Escobar (PP), mentre que VOX es presenta per primera vegada a les municipals.

La seguretat és una de les reivindicacions compartides dels candidats, amb el top manta com a principal argument. «A l’estiu arribem als 400 manters», denuncia Sílvia Ripoll (Junts per Roses–Compromís Municipal). Un fenomen pel que Joan Plana (ERC-SOM Roses) reclama «més implicació» per part dels Mossos d’Esquadra, que lamenta que fins ara han estat «reticents a involucrar-se». Tot i això, assegura que «l’actuació policial no és la solució definitiva» i recorda que es tracta d’una «problemàtica amb una arrel social». Per la seva banda, Fèlix Llorens (Gent del Poble de Roses-Tots Empordà) també reclama la implicació de la Generalitat per a «acabar amb la competència deslleial als nostres comerciants». En matèria de seguretat, Pere Gotanegra (Lliures per Roses-ARA Pacte Local) aposta per la creació d’una patrulla canina per a detectar punts de venta de droga i per la instal·lació de càmeres de seguretat, una reivindicació (la de la vídeovigilància) que comparteixen Manel Escobar (PP), Samuel Caravaca (Ciutadans) i Ignasi Mulleras (VOX), que també se sumen a la «tolerància zero» al top manta. A més, Caravaca aposta per la creació d’una oficina per a atendre als afectats per les ocupacions il·legals i Mulleras proposta contractar, des del consistori, una empresa externa per a desallotjar els pisos ocupats.

Els candidats a l’alcaldia també posen el focus en la manca d’habitatge de lloguer assequible. «Tenim 4.500 habitatges d’ús turístic legalitzat però falta trobar maneres de posar al mercat pisos per gent jove, famílies monoparentals i persones grans», sosté Ripoll. Plana aposta per una promoció pública de 100 habitatges de lloguer «per sota el preu de mercat», que s’ubicarien en un terreny municipal urbanitzable situat al costat del solar on es fa, els diumenges, el mercat de roba. Gotanegra aposta per animar als propietaris de cases deshabitades del casc antic a rehabilitar-les i destinar-les a la bossa de lloguer per residents a canvi de no pagar l’IBI durant el període d’obres.

La finalització del projecte del Front de mar també és una prioritat pels candidats. Sílvia Ripoll exigeix «treure el pàrquing de primera línia de mar i construir-hi una gran zona de passeig» i Josep Maria Martínez (PSC-CP), sosté que cal «portar les inversions necessàries» per enllestir el projecte. Per la seva banda, Gotanegra i Escobar aposten per construir un pàrquing subterrani a primera línia de mar.

Entre d’altres propostes, Ripoll vol reprendre el projecte de recuperació de l’orografia de la costa a l’espai de l’antiga depuradora de marisc; mentre que Plana aposta per la remodelació integral del mercat cobert. Per la seva banda, Martínez vol crear un centre d’investigació de la biodiversitat marina; Llorens aposta per desenvolupar un polígon empresarial darrera l’institut Cap Norfeu i Escobar vol obrir La Ciutadella als veïns. En paral·lel, Caravaca vol rebaixar l’IBI un 5% a les famílies que han patit una pujada de la hipoteca i Mulleras vol prioritzar les ajudes socials als veïns «nacionals».

Subscriu-te per seguir llegint