Junts proposa crear un Centre de transparència i democràcia digital per investigar i formar en drets i llibertats en aquest àmbit

L’objectiu és connectar tots els agents de la ciutat que treballin en aquest sector per innovar, investigar i formar en processos de participació ciutadana, ciberseguretat o reputació i privacitat digitals

Gemma Geis.

Gemma Geis. / Junts per Girona

Redacció

Junts proposa crear un Centre de Recerca en Transparència i Democràcia Digital a Girona amb l’objectiu d’innovar i investigar en processos de participació ciutadana i en matèria de drets digitals i ciberseguretat. Ho ha explicat aquest dimecres la candidata de la formació, Gemma Geis, que ha remarcat que la finalitat de tot plegat és connectar la Casa de la Tecnologia, el Centre Blockchain de Catalunya, l’Observatori en Intel·ligència artificial, a més d’investigadors de l’àmbit perquè desenvolupin projectes en qualitat democràtica, participació ciutadana i formació en drets i llibertats digitals. 

«El cas Pegasus ens va fer adonar de la vulnerabilitat que tenim com a ciutadans pel que fa a la intimitat i drets i llibertats en l’àmbit digital» ha apuntat Geis, que ha assegurat que «és un tema que ens preocupa per la qual cosa volem impulsar aquest centre que doni eines i coneixement als ciutadans perquè es puguin moure amb seguretat i llibertat en el món digital». Igualment, es vol vincular al centre plans de formació específica per a joves pel que fa a ciberassetjaments, fake news, privacitat, reputació i competències digitals. «Volem una societat amb qualitat democràtica amb garanties democràtiques i això passa perquè els ciutadans estiguin ben informats també respecte a drets i llibertats en l’àmbit digital», ha puntualitzat Gemma Geis.

Mesures per tancar la bretxa digital

La creació d’aquest Centre és un dels punts del programa de Junts per Girona per a les eleccions del 28-M relacionats amb el sector digital. Encara sobre qualitat democràtica, també es vol crear una aliança amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya per enfortir la fiabilitat, confidencialitat, integritat i disponibilitat de la informació de l’Ajuntament i dels ciutadans, i reforçar l’estratègia de dades obertes de l’ajuntament per facilitar que els ciutadans, empreses i entitats se'n puguin beneficiar i les puguin descarregar amb facilitat.

Per reduir la bretxa digital, Junts proposa formació a persones grans ampliant el Projecte IN a tots els equipaments municipals, i reforçar el programa de suport tecnològic a sectors vulnerables, amb l’objectiu d’evitar l’escletxa digital i millorar l’ocupabilitat.

A nivell econòmic, les mesures incloses en el programa passen per potenciar les empreses relacionades amb les tecnologies digitals avançades; reforçar els cursos de formació subvencionada enfocats a la transformació digital o nous formats de venda, en coordinació amb les associacions de comerciants; o posar en marxa, en col·laboració amb el sector tecnològic, programes d’ocupació inclusius amb habilitats digitals, orientats a persones en risc d’exclusió social per garantir-los un futur laboral.