Les sol·licituds de vot per correu cauen un 27% a la província de Girona

Correus ha rebut 6.626 sol·licituds, mentre que fa quatre anys s’havia arribat a les 9.029

Un home introdueix el seu vot a l'urna a Girona, durant les municipals de 2019.

Un home introdueix el seu vot a l'urna a Girona, durant les municipals de 2019. / Aniol Resclosa

Laura Fanals

Laura Fanals

Si el vot per correu es pot considerar un indicatiu de la potencial participació en unes eleccions, tot apunta que, en aquesta ocasió, l’interès ha decaigut a les comarques gironines. Segons les dades que va fer públiques Correus fa uns dies, enguany s’han sol·licitat 6.626 vots per correu, una xifra que és gairebé un 27% inferior a la registrada ara fa quatre anys, quan a la província de Girona es va arribar a les 9.029 peticions, segurament fruit encara de l’efevervescència del procés independentista. A més, l’any 2019 també se celebraven eleccions europees -a les quals es presentaven Carles Puigdemont i Oriol Junqueras-, la qual cosa també va poder incentivar la participació.

Ara, amb les aigües més calmades, el nombre de peticions per votar per correu ha disminuït. Tot i que el termini per a demanar el vot per correu acabava dijous passat, 18 de maig, la Junta Electoral ha decidit ampliar un dia la data màxima per a dipositar-lo: així doncs, malgrat que l’últim dia havia de ser ahir, finalment el vot es podrà dipositar fins avui, dijous 25 de maig. 

De les 6.626 peticions que s’han presenat enguany a les comarques de Girona, 5.488 es van sol·licitar de forma presencial, mentre que 1.138 van ser demanades de forma telemàtica. La gran majoria eren de persones que resideixen a la pròpia demarcació (i que, per algun motiu, no podran votar presencialment diumenge), mentre que una part més petita correspon a persones que viuen a l’estranger. 

Més enllà de les comarques de Girona, les sol·licituds de vot per correu també han caigut de forma generalitzada a Catalunya. Enguany s’han registrat 80.189 sol·licituds, mentre que fa quatre anys s’havia arribat a les 92.747 persones. 

El rècord de vot per correu en uns comicis a Catalunya va ser en les últimes eleccions al Parlament, el 14 de febrer del 2021, quan en un context de pandèmia i de restriccions van sol·licitar el vot per correu més de 284.000 persones.

Subscriu-te per seguir llegint