Entrevista | Gemma Geis Candidata de Junts x Girona a l'alcaldia de Girona

«Hi ha el compromís de prioritzar un govern independentista»

L’alcaldable vol arribar al despatx d’alcaldia amb un grapat de carpetes per «millorar» la ciutat en diferents àmbits, solucionar el conflicte amb la policia municipal i arranjar el carrer de la Creu

Gemma Geis, aquest cap de setmana, al parc Central.

Gemma Geis, aquest cap de setmana, al parc Central. / ANIOL RESCLOSA

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Si no hi hagués hagut un boicot a Assumpció Puig, no seria l’alcaldable. Un mal inici?

Sé que estic al maig del 2023 i ara venen les eleccions i hem fent una bona llista, un bon projecte i que hem treballat moltíssim.

Va tardar uns dies a fer el pas i presentar-se.

Necessitava prendre el meu temps. M’agrada pilotar la meva vida i perquè hi havia la Universitat i eren molts canvis de cop. Necessitava tornar a la vida anterior, agafar una llibreta, valorar quins projectes podia aportar per Girona que em sortissin a mi sola de com veia la ciutat i escriure i pensar projectes i idees. Si aquells projectes i idees en aquelles setmanes no haguessin sortit, no m’hauria presentat.

Que es trenqués el govern a la Generalitat li va anar bé?

Al país no li va anar bé. L’independentisme el que vol és que siguem capaços de seure en una taula i pactar estratègies de futur.

Però no seria alcaldable.

O potser sí.

Hauria marxat?

Ja ho havia decidit.

Ser el relleu de Marta Madrenas és un regal o una llosa?

Ser el relleu d’una persona mai pot ser una llosa. Sí que és un repte. Cada persona té la seva personalitat i mirada i manera de fer..

Tenir l’ombra de Carles Puigdemont a darrera, és bo?

Si no tingués l’ombra del President Puigdemont no estaria en política. Vaig entrar-hi per ell. Però sempre m’ha donat molta llibertat. Mai m’he sentit tutelada. Al contrari, no és una ombra.

« Governaré per les 103.000 persones. Quan prometo 6 milions en habitatge en 4 anys, és per tots els gironins»

Veu factible guanyar en vots però que no ser alcaldessa?

És important que a la ciutat hi hagi un govern fort, que es puguin evitar situacions de bloqueig perquè quanta més força té un govern més capacitat es té per poder endegar projectes i reformes i les millores que fan falta per la ciutat.

Si no és alcaldessa, farà com ha dit Trias a Barcelona, deixar l’Ajuntament?

No sóc un cartell, sóc una persona. M’agrada pilotar la meva vida i les meves idees... Des del moment en què et presentes com a alcaldessa és perquè fas una declaració d’amor cap a la teva ciutat i vols solucionar els problemes de la gent. Jo m’he presentat amb aquesta llibreta. Em quedaré de regidora. I faré l’oposició que hagi de fer si és que es produís la situació. Una altra cosa són els escenaris que hi hagi més endavant. El que espero és poder guanyar, governar i tenir un govern fort.

Què va ser l’1-O per vostè?

Sempre he dit que és un mandat polític per avançar cap a la independència de Catalunya. Ho vaig dir fa dos anys i em ratifico en el mateix. Mentre no hi hagi la possibilitat de votar democràticament sense violència, per mi allò és vàlid.

« La ciutat que espero que em faci confiança, ha de ser conscient que sé que s’han de millorar coses»

Això impedeix que pugui pactar amb el PSC?

Hi ha el compromís de prioritzar un govern independentista. Estendre la mà a Esquerra i Guanyem amb la meva capacitat de pactar perquè pugui ser una realitat. He sigut clara des del principi.

Amb ERC, a Girona hi ha hagut bona sintonia, perquè governen junts encara. Però a la Generalitat s’han tirat els plats pel cap. 

La meva feina és guanyar amb el màxim de vots. És el que em pertoca i sé que més enllà dels partits hi ha les persones. Tinc bona relació amb tots i estendré les mans a tots. Girona necessita un govern fort i amb una mirada amb necessitats noves i allò que s’hagi de millorar ho podem tirar endavant. No sóc autocomplaent i si em presento és perquè hi ha marge de millora a la ciutat.

Un govern independentista.

I governar per les 103.000 persones. Quan prometo 6 milions en habitatge en quatre anys, són per tots els gironins independentment de si són independentistes o no. Quan em preocupa rodalies és per tots els gironins. Quan et preocupa el benestar emocional, és per tots els gironins. Governarem per tothom. Però és veritat que nosaltres som independentistes.

Si acaba essent alcaldessa, què és el primer que farà el primer dia quan entri al despatx?

El primer serà sortint-ne per anar a saludar a tots els treballadors públics. Ho vaig fer a la conselleria i ho faré també aquí. Conèixer totes les persones que són l’ànima de l’Ajuntament i presentar-me. I a partir d’aquí tinc una sèrie de carpetes prioritàries que anirem posant en ordre. Hi ha diversos plans. Un, per exemple, serà endreçar tot el tema de la policia municipal.

I la carpeta que té a dalt quina és? O què hi ha al primer full de la seva llibreta?

Guanyar-se la gent. És molt important el lideratge en un ajuntament. Motivar i guanyar-se la gent. I després ja farem la resta.

Modificaria alguna cosa del que s’ha fet els últims vuit anys?

El carrer de la Creu. Ho he dit molts cops en moltes reunions. S’ha de revisar. Està en una de les carpetes prioritàries. Hem de trobar una solució òptima. No ens podem permetre fer una reforma i que llavors no millorem la stiuació d’ara. M’hi he compromès amb veïns i comerciants.

Girona està millor ara que fa vuit anys?

Ha millorat moltíssim. Però hi ha necessitat de millorar molts temes. L’habitatge, preparar-nos pel canvi climàtic, la situació del benestar emocional, la comprensió lectora, la mobilitat… no vol dir que no hi hagi dades bones. En segregació escolar, per exemple, s’ha millorat. En atur s’ha recuperat la situació d’abans de la pandèmia. Però no vol dir que no hi hagi marge a fer. He fet molta campanya al carrer, de tu a tu, per empapar-me. En funció de les persones a un li preocupa la neteja, a l’altra la il·luminació, les voreres, les freqüències de l’autobús, la zona del campus de la salut... Les persones som diverses i les preocupacions també. Cultura té el 9,3% del pressupost cada any i, tot i això, no vol dir que no haguem de millorar coses. La ciutat que espero que em faci confiança ha de ser conscient que sé que s’han de millorar coses. Que està bé, però no m’agrada l’autocomplaença.

Seguretat i neteja són dues de les preocupacions veïnals i que consideren que s’ha de millorar.

En neteja molta gent et reconeix que hi ha hagut una millora molt important en els darrers mesos pel nou contracte de neteja. Però et diuen també il·luminació, voreres... També hi ha gent que alçar la mirada per saber la situació geoestratègica de Girona al món i generar oportunitats en l’economia a l’entorn del talent que generi llocs de treball en condicions més dignes i uns sous més elevats. També és una preocupació el preu de l’habitatge. Cada persona és diferent i té problemàtiques diferents. Hi ha una carpeta molt diferent de demandes. Molta gent a qui preguntes per millorar, no et diu res.

Sobre l’accés a l’habitatge, en un reportatge en aquest diari, els universitaris demanaven mesures per poder emancipar-se.

L’oportunitat més gran que ha perdut l’Estat espanyol per fer política d’habitatge real és amb el rescat bancari. Es van pagar 63.000 milions als bancs i això suposaven 143 milions d’euros per Girona, que haurien sigut 1500 habitatges. Els ajuntaments tenim les competències que tenim. A les carpetes tenim estudis que diuen que augmentar l’oferta d’habitatge assequible és bo. Per això ens comprometem a posar 6 milions d’euros en quatre anys per augmentar aquesta oferta d’habitatges.

Subscriu-te per seguir llegint