Paneque (PSC) venç a Girona amb 656 vots més que Guanyem i Junts s’enfonsa

Els socialistes i Guanyem empaten a 8 regidors però els primers parteixen amb l’avantatge de ser la llista més votada i Junts s’estavella, perd tres representants i queda en tercer lloc, passant del 31% de vots al 20,2%

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Sílvia Paneque es presentava com a cap de llista del PSC a Girona convençuda que ho tenia a tocar. Que era el moment. A les entrevistes mai contestava què passaria si tornava a quedar-se a l’oposició. De moment, els socialistes han guanyat les eleccions passant de sis a vuit regidors i amb més vots que ningú i hauran de buscar alguna aliança que consolidi aquesta primera posició o esperar que cap pacte entre les forces independentistes la desbanqui. Guanyem Girona, amb Lluc Salellas de cap de llista, també ha fet un salt i ha guanyat dos regidors, passant també dels sis als vuit regidors. Hi ha un empat a vuit regidors entre les dues grans formacions que pregonaven un canvi, però el PSC guanya per 656 vots i, per tant, té l’avantatge de ser la llista més votada. Això fa que, per desbancar-la, calgui un acord entre formacions de l’oposició que sumi la majoria absoluta situada en 14 regidors.

La patacada de Junts, amb Gemma Geis al capdavant és important. Als darrers tres comicis la formació liderada primer per Carles Puigdemont i després per Marta Madrenas sempre havia obtingut almenys un 30% dels sufragis. Aquest cop, tot just ha fregat el 20% i pel camí s’han perdut la meitat de suports. Cauen de 9 a 6 regidors. Esquerra no ha tret rendiment de l’aval de la feina feta com a soci de govern i passa de 4 a 3 regidors i perd quasi la meitat de vots.

El PP recupera la presència al plenari municipal i Jaume Veray seurà allà on en el passat hi va ser la seva germana Concepció. L’extrema dreta de Vox ha aconseguit entrar a l’ajuntament amb Francisco Domínguez que del 1996 al 20003 havia estat ja regidor, però per al PP. Ciutadans desapareix del plenari. Fa quatre anys tenia dos regidors i aquest dilluns, la seva candidata, Camino Fernández, s’ha quedat amb només 198 vots dels 2.891 que tenia el 2019.

Un mosaic d’opcions

Paneque podria voler assegurar el govern buscant una aliança amb el mateix Salellas de Guanyem que també pregonava en favor del canvi. Entrant al govern o facilitant la investidura. L’opció de la sociovergència va funcionar amb satisfacció per les dues bandes amb Madrenas a l’alcaldia abans que el procés ho fes esclatar tot pels aires. Aquesta opció, per tant, no es pot descartar i encaixaria amb les declaracions de la cap de llista de Junts, Gemma Geis, de deixar governar la llista més votada.

El PP torna al plenari municipal on per primer cop hi haurà un representant de l’extrema dreta de Vox

Menstrestant, l’opció que podria portar Guanyem a l’alcaldia passaria necessàriament per un acord que hauria d’incloure Junts, la formació que ha demonitzat durant els darrers mandats com a Guanyem i com a CUP. Els vuit regidors de la candidatura de Salellas i els sis de la llista de Geis sumarien els imprescindibles catorze regidors de la majoria absoluta. A la seu de Guanyem ahir es cridava «canvi» i al mateix temps una paraula que ha sortit poc durant la campanya: «Independència». Podria casar amb un tripartit independentista, amb ERC com a suport i camuflatge d’un pacte només amb Junts, que molts electors podrien no entendre. Es podria, fins i tot, buscar que Junts li facilités la investidura sense entrar al govern. En tot cas, si Salellas acabés essent alcalde, hi hauria un fet inaudit fins ara: que no governi la llista més votada.

Junts i ERC perden la meitat dels vots, Guanyem en perd més de 300 i, en canvi, el PSC en suma 524

El pes de l’abstenció

S’haurà d’analitzar quin pes ha tingut l’augment de l’abstenció. Però comparant les dades d’aquestes eleccions amb els comicis del 2019, els socialistes augmenten en vots (524) mentre que les tres forces independentistes en perden. Guanyem baixa 323 vots, Junts perd 6.486 suports i Esquerra 3.138. Aquestes dues formacions venen retallada pràcticament a la meitat la quantitat de sufragis. S’haurà de veure el sarró de 1.579 vots obtingut per la plataforma Ara Girona de l’exregidor de Junts Carles Ribas a qui els ha pres. Els comuns no han aconseguit millorar resultats i s’ha quedat amb 892 vots.

Un acord de Guanyem i Junts o un tripartit independentista pot provocar un fet inaudit: desbancar la guanyadora

El pes de la campanya

Paneque (PSC) i Salellas (Guanyem) havien fet campanya al carrer des de feia mesos i Geis (Junts) no va aparèixer pràcticament fins al final, en part perquè va ser consellera fins a l’octubre i no va ser fins al desembre que va ser escollida alcaldable per la formació. Els socialistes i Guanyem feia mesos o, fins i tot, algun any, que treballaven a peu de carrer, mentre Geis no va ser present ni als debats electorals que es van fer abans dels quinze dies de la campanya pura i dura. Geis és qui, en un d’aquests debats va demanar respectar la llista més votada, en el sentit que és la qui hauria d’obtenir l’alcaldia. Però, ho deia pel temor a un pacte que la pogués desbancar a ella, que confiava en la victòria en vots.