Els gironins votaran avui amb un panorama obert i fragmentat a les principals ciutats

Els candidats gironins: Quim Ayats (ERC), Lluc Salellas (Guanyem), Gemma Geis (Junts), Carles Ribas (Ara-Pacte Local), Sílvia Paneque (PSC) i Camino Fernández (Ciutadans).

Els candidats gironins: Quim Ayats (ERC), Lluc Salellas (Guanyem), Gemma Geis (Junts), Carles Ribas (Ara-Pacte Local), Sílvia Paneque (PSC) i Camino Fernández (Ciutadans). / MARC MARTÍ FONT

Laura Fanals

Laura Fanals

Les comarques gironines encaren avui una jornada electoral amb un ambient plàcid, deixant enrere les tensions del procés independentista però amb molts interrogants per resoldre i una fragmentació política que fa preveure molts escenaris abocats a pactes. Junts i ERC competeixen frec a frec per ser la primera força a la província, mentre que el PSC confia en seguir recuperant les posicions que va perdre durant l’auge independentista. La CUP aspira a mantenir posicions, però la seva principal ambició és l’alcaldia de Girona a través de Guanyem, mentre que el PP es presenta amb bones expectatives després d’haver arribat al seu mínim històric l’any 2019, quan només va aconseguir quatre regidors en tota la província. En canvi, les previsions no són massa optimistes per a Ciutadans, que enguany només ha presentat nou candidatures a tota la demarcació. En Comú Podem aspira a mantenir-se en les seves places fortes, com Blanes o la Bisbal, mentre que Vox ha passat de cinc a setze llistes i vol superar els tres regidors que va obtenir a Salt el 2019, que van ser els únics que va treure a tot Catalunya. Finalment, Independents per la Selva i Tots per l’Empordà esperen consolidar-se i poder repetir la seva presència a la Diputació.  

GIRONA: Junts intentarà mantenir l’alcaldia davant de Guanyem i PSC

El panorama està d’allò més obert i fragmentat a la capital gironina. La candidata de Junts, Gemma Geis, que pren el relleu de Marta Madrenas, aspira a mantenir l’alcaldia per al seu partit, però no ho tindrà fàcil: tant Lluc Salellas (Guanyem) com Sílvia Paneque (PSC) estan convençuts que ha arribat el moment de canvi, i que aquesta serà la seva oportunitat per accedir a l’alcaldia. En un escenari en què els pactes seran imprescindibles, Quim Ayats (ERC) no s’ha volgut mullar sobre a qui donaria suport, malgrat que tant Junts com Guanyem s’han mostrat clarament oberts a pactar-hi. Camino Fernández (Cs) intentarà mantenir els dos representants que ha tingut durant aquest mandat, però nota al clatell l’alè del PP, que aspira a recuperar la representació a l’Ajuntament gironí i que ha rebut el suport públic de l’actual regidora de Ciutadans Míriam Pujola, que fa poques setmanes va renunciar a encapçalar la formació taronja per suposats motius de salut. En Comú Podem, amb Eugènia Pascual al cadapvant, també aspira a tornar a l’Ajuntament (on havia tingut representació a través d’ICV), mentre que caldrà veure quin és el resultat de l’exregidor de Junts Carles Ribas, que s’ha presentat amb Ara Pacte Local i que, aconsegueixi o no representació, podria treure vots a la llista liderada per Geis. 

FIGUERES: El Govern quatripartit s’examinarà a les urnes

Tot i que Jordi Masquef (Junts) va guanyar les eleccions a Figueres ara fa quatre anys, ha hagut de passar el mandat a l’oposició arrel d’un pacte a quatre bandes entre ERC, PSC, Guanyem i Canviem, amb la republicana Agnès Lladó -que es torna a presentar- com a alcaldessa. Contra tot pronòstic, els socis de govern s’han entès bé i han aconseguit mantenir l’acord durant els quatre anys, i ara hauran de sotmetre’l a l’escrutini de les urnes. En aquesta ocasió es presenten deu llistes, de manera que es preveu un escenari de nou fragmentat. Masquef torna a encapçalar la llista de Junts i Ciutadans intentarà mantenir la representació en el que considera una de les seves «places fortes», però haurà de competir amb el PP i Vox. La seguretat, la neteja, el desenvolupament del nou POUM i el trasllat de l’estació del tren convencional del centre de Figueres a Vilafant han estat alguns dels principals temes de debat durant la campanya. GIAA

BLANES: ERC, PSC i els comuns intentaran desfer el triple empat

L’any 2019, ERC, PSC i els comuns van empatar amb cinc regidors cadascun a Blanes, fet que va donar pas a un mandat convuls i inestable, marcat pel trencament de diversos grups municipals. Tot i que inicialment ERC i els comuns van pactar per fer alcalde Àngel Canosa, l’acord es va trencar el passat mes d’agost, quan Canosa va expulsar la regidora d’Urbanisme, Rosa Aladern, i els comuns van decidir marxar del govern. Des de llavors, ERC ha governat amb cinc regidors de 21. Paral·lelament, s’han produït trencaments dins del grup del PSC, amb la marxa de l’exalcalde Mario Ros per formar un nou partit (Blanes, sí); dins de Ciutadans, amb dos regidors passant al grup mixt; i dels comuns, ja que Rosa Aladern ha decidit presentar-se amb una nova llista. En total, a la localitat selvatana es presenten tretze llistes, de manera que es preveu un nou panorama de fragmentació en què ERC, PSC i els comuns competiran per la primera posició. 

SALT: ERC intentarà mantenir l’alcaldia malgrat l’embat de Junts i PSC

Jordi Viñas (ERC) intentarà mantenir l’alcaldia que ha ostentat des de 2015, malgrat que Junts (Robert Fàbregas) i PSC (Joan Martín) arriben amb les piles carregades i l’ambició de recuperar l’alcaldia que tots dos havien ostentat en el passat. Però malgrat que aquests tres són els partits amb aspiracions reals a l’alcaldia, es presenten fins a deu candidatures, de manera que els pactes seran imprescindibles per a la governabilitat. En aquest sentit, caldà veure el paper que fan els Independents, En Comú Podem o el PP, mentre que un altre dels focus de la nit es posarà en Vox, que l’any 2019 va obtenir a Salt els seus tres únics regidors a Catalunya. 

OLOT: Set candidatures per trencar la majoria absoluta de Pep Berga

En un context d’elevada fragmentació política, Pep Berga (Junts) ha estat un dels pocs alcaldes de municipis grans que ha pogut governar durant els últims quatre anys amb una còmoda majoria absoluta. Tot i que la seva aspiració és revalidar-la, haurà d’enfrontar-se a set llistes més, entre les quals destaca la del PSC, que anteriorment ja havia aconseguit la victòria, i Olot + Ara Pacte Local i Activem Olot, ambdues sorgides de l’antiga Convergencia. La futura variant d’Olot ha estat el gran tema de debat d’aquest mandat i ho continuarà essent del següent, mentre que la millora del Barri Vell o l’habitatge seran altres temes clau.  

LLORET DE MAR: Onze llistes per agafar el relleu de Jaume Dulsat

La cursa electoral a Lloret es va iniciar el passat mes de març, quan Jaume Dulsat (PDeCAT), alcalde durant els últims vuit anys, va renunciar al seu càrrec. Ll’alcaldia va ser assumida per Albert Robert, que es presenta per Ara Pacte Local, i tindrà com a principals rivals Jordi Martínez (Junts) i Adrià Lamelas (PSC). L’exsocialista Lara Torres intentarà mantenir presència municipal ara amb + Lloret (llista vinculada a Independents de la Selva), mentre que ERC intentarà millorar els tres regidors obtinguts el 2019. En total, però, es presenaran onze llistes, de manera que es tracta d’un altre municipi on es preveu una important fragmentació de vot. 

PALAFRUGELL: El PSC intentarà tornar a imposar-se després del tripartit

El veterà Juli Fernández (PSC) va ser la llista més votada fa quatre anys a Palafrugell, però tot i això un pacte tripartit entre ERC,  els independents d’SGDP i Junts per Palafrugell el va privar de l’alcaldia (tot i que el partit el va recompensar amb una plaça a la Diputació). Ara, Fernández torna a presentar-se, però els integrants del tripartit presenten tots cares noves: Mònica Alcalà per Esquerra, Isidre Tenas per SGDP i David Martín per Junts. En total, es presenten vuit candidatures a Palafrugell, un dels municipis en el punt de mira de SOS Costa Brava.

Subscriu-te per seguir llegint