Empat a Sant Feliu de Buixalleu: decidirà la Junta Electoral o un sorteig

Junts i ERC empaten a 227 vots, però s'han impugnat algunes paperetes

Josep Roquet, alcalde, i candidat de Junts

Josep Roquet, alcalde, i candidat de Junts / DdG

Redacció

El recompte a Sant Feliu de Buixalleu va donar un empat a 227 vots entre les candidatures de Junts per Catalunya i ERC. Són les dues úniques llistes que tindran representació, ja que Entesa per Sant Feliu de Buixalleu-Indepedents de la Selva (38 vots) i PSC (1), no sumen prou suports per obtenir cap regidor. 

L’empat tècnic es podria desfer si la Junta Electoral accepta la impugnació d’algunes paperetes que donen el vot a ERC i que tenen marques de bolígraf. Si l’autoritat electoral les dona per vàlides, un sorteig acabarà determinant qui és l’alcalde del municipi selvatà.

Quin tipus de sorteig fixa la llei?

La llei no estipula el tipus de sorteig i es deixa en mans del propi municipi. L'any 2015, als Hostalets de Pierola (Anoia) van decidir qui seria el seu alcalde amb una moneda. En les locals d'aquell any, ERC va tenir cinc regidors i el PSC, quatre, però el nombre de vots va estar més que ajustat: Esquerra en va obtenir 439; els socialistes, 438. La candidatura socialista va demanar que es declarés vàlid un vot al PSC que s'havia considerat nul —perquè portava la targeta censal—, es va acceptar i llavors van quedar empatats a 439 vots. Arran d'això, es va llançar una moneda a l'aire i es va sortejar l'alcaldia a cara o creu.

A Escopete (Guadalajara), aquell mateix any dos dels quatre candidats van rebre 22 vots i els altres dos, 27. Doble empat tècnic. La decisió es va deixar en aquesta ocasió també en una moneda, a cara o creu; l'atzar va acabar donant-li l'alcaldia al Partit Popular. A més de llençat una moneda a l'aire, qualsevol mena de sorteig és vàlid, segons es preveu en la LOREG, per la qual cosa és el municipi, prèvia aprovació de la Junta Electoral, el que decideix si vol sortejar l'Alcaldia llançant una moneda a l'aire, o fent una partida de 'pedra, paper o tisora' o una mà de poker.