Junts s’imposa a la Diputació i és la primera força en sis dels vuit consells comarcals

Els republicans només guanyen al Ripollès i el Pla de l’Estany, tot i que en aquest últim cas ho fan empatant amb Junts

Paperetes preparades en un col·legi de Girona per a les municipals.

Paperetes preparades en un col·legi de Girona per a les municipals. / Aniol Resclosa

DdG

La còmoda victòria de Junts a les comarques gironines el deixa en bona posició per governar a bona part de les institucions supramunicipals. Junts s'ha imposat a la Diputació de Girona (tot i perdre un representant) i també ha estat la primera força en sis dels vuit consells comarcals, ja que Esquerra només s'ha imposat al Ripollès i al Pla de l'Estany, malgrat que en aquest segon cas ho ha fet empatant amb Junts. 

Diputació de Girona

Junts i ERC continuen essent les dues forces amb més representació a la Diputació, malgrat que perden un diputat cadascuna: Junts passa d'11 a 10, mentre que ERC retrocedeix de 9 a 8. En canvi, el PSC en suma un, de manera que passa de 4 a 5, i la CUP també en guanya un, de manera que hi tindrà dos representants. Tots per l'Empordà i Independents de la Selva es mantenen amb un representant cadascun. De cara a posibles aliances, caldrà veure si Junts i Esquerra reediten el pacte que han mantingut durant aquest mandat, que ha funcionat bé i ha estat plàcid. De fet, ERC ja s'hi ha posat bé. 

Consell de l'Alt Empordà

 Junts per Catalunya manté el lideratge al Consell de l'Alt Empordà amb 13 consellers però perd representació respecte del 2019, quan en va aconseguir 15. Segons els resultats provisionals, ERC els segueix de prop amb 11 consellers, els mateixos que fa quatre anys. Amb aquest escenari, el PSC que n'ha obtingut 4 (un menys que al 2019) podria tornar a ser clau per a la governabilitat. Fa quatre anys Junts i els socialistes van reeditar el pacte per governar junts. Aquest 28-M, però, també suposarà l'entrada de tres consellers de Tots per l'Empordà. La CUP manté un representant, Cs perd el que tenia i Vox entra amb un conseller. 

Consell del Baix Empordà

Junts i ERC empaten en representació al Consell del Baix Empordà amb nou consellers cadascun. Segons les dades provisionals, les dues formacions tindrien els mateixos representants, tot i que Junts encapçala el lideratge per la mínima. La patacada més forta és per Esquerra, que perd tres dels 12 consellers que tenia. Junts, en canvi, en guanya un. Els segueixen Tots per l'Empordà, que passa de 4 a 6 representants. El PSC també en suma 1 i hi tindrà 6 consellers. La CUP-Amunt manté els dos que tenia i els comuns es queden amb un. 

Consell del Gironès

Junts s'ha imposat al Consell del Gironès amb catorze consellers, dos més que en les eleccions de 2019.ERC, en canvi, n'ha perdut un i s'ha quedat amb deu. La CUP millora resultats i passa de 5 a 6, mentre que el PSC n'ha obtingut cinc, un més que el 2019, i Vox aconsegueix entrar amb un. 

Consell de la Selva

Junts mantindrà el lideratge en el Consell de la Selva el proper mandat i ho farà onze consellers, un més dels que va aconseguir el 2019. Segons dades provisionals, Vox entraria amb un representant. ERC ha baixat de deu a nou consellers i segueix com a segona força. Independents per la Selva i PSC segueixen amb els mateixos consellers (cinc i quatre, respectivament). La CUP també manté un sol representant i entrarà un conseller de Pacte Local (PDeCAT). Per altra banda, En Comú Podem redueix de dos a un i Cs es queda fora de la configuració del nou Consell Comarcal de la Selva. En l'últim mandat, Junts ha governat amb Salvador Balliu al capdavant amb un acord amb Independents per la Selva i PSC.

Consell de la Garrotxa

Junts obé una clara victòria al Consell de la Garrotxa amb dotze regidors, tot i que perd la majoria absoluta. Esquerra, per la seva banda, es posiciona com a segona força tot i perdre un regidor i passar de 9 a 8. Mentrestant, els socialistes aconsegueixen dos representants i la CUP dos més, de manera que tots dos milloren la representació. Finalment, els independents d'Estimem les Planes s'emporten un altre conseller. 

Consell del Pla de l'Estany

Empat tècnic entre ERC i Junts al Pla de l'Estany. Malgrat qe els republicans han estat la força més votada, tots dos partits han aconseguit el mateix nombre de representants: nou. La CUP-Amunt, per la seva banda, ha obtingut una cadira. Aquest resultat és idèntic al de fa quatre anys. 

Consell del Ripollès

ERC i Junts han perdut dos representants al Consell Comarcal del Ripollès. En concret, els republicans han passat de 8 a 6 consellers, i Junts de 7 a 5. En canvi, els socialistes han guanyat un conseller i se situen com a tercera força política amb tres consellers. La CUP i MES mantenen 1 representant, i la victòria de Sílvia Orriols a Ripoll ha atorgat dos consellers a la formació d'extrema dreta. També entra Independents per Ripollès, amb un conseller. 

Consell de la Cerdanya

Junts ha guanyat al Consell de la Cerdanya, arribant a sumar un representant més i passant de 9 a 10. ERC, en segon lloc, s'ha quedat amb els set consellers que ja tenia, mentre que entren dues formacions noves: Independents de la Catalunya i Fem Llívia, que entren amb un representant cadascun.