Resultats a la província de Girona: JxCat és qui té més vots i ERC no compleix les expectatives

Sílvia Paneque i Lluc Salellas empaten a 8 regidors, però la candidata socialista és la més votada, mentre que Jordi Masquef, el cap de llistade Junts a la capital de l’Alt Empordà, obté la majoria absoluta amb 13

Jornada d'eleccions municipals a Girona

Jornada d'eleccions municipals a Girona / Marc Martí

Alfons Petit

Alfons Petit

La derrota de Junts a la ciutat de Girona, on el PSC ha tornat a ser la força més votada després de setze anys, i l’aclaparadora majoria absoluta de Junts a l’Ajuntament de Figueres, on havia estat l’últim mandat a l’oposició per un pacte quadripartit, han estat segurament les dues notícies més destacades de la jornada electoral d’ahir a les comarques gironines, en les quals Junts va demostrar que continua mantenint el seu poder en el conjunt de la demarcació, si bé a la baixa, ERC va obtenir uns resultats molt per sota de les seves expectatives, i el PSC es va mantenir prou bé en relació amb els resultats de fa quatre anys, i podrà conservar algunes alcaldies emblemàtiques.

A Girona, doble victòria de Sílvia Paneque i Lluc Salellas, caps de llista respectivament del PSC i de Guanyem , que han empatat a vuit regidors si bé la candidatura socialista ha estat la més votada. L’última vegada que una llista socialista va ser la guanyadora en uns comicis a Girona va ser el 2007, amb Anna Pagans al capdavant. L’altra cara de la moneda són Gemma i Geis i Quim Ayats, els candidats de Junts i d’ERC, dues formacions que havien governat plegades l’últim mandat i que han perdut representació a l’Ajuntament: Junts es queda amb sis regidors (en tenia 9) i ERC passa de 4 a 3. 

Una situació similar, però amb molta més contundència, s’ha produït a Figueres, on les quatre formacions que havien governat els últims quatre anys han experimentat un daltabaix considerable que ha afavorit la majoria absoluta de Junts, amb Jordi Masquef al capdavant. Masquef ja havia guanyat fa quatre anys, però un pacte entre ERC, el PSC, Canviem Figueres i Guanyem Figueres va fer insuficients els seus 8 regidors (el ple de Figueres en té 21), Ara, Masquef en suma 13 i PSC i ERC han passat a tenir-ne només 3 i dos, respectivament.

La participació en la jornada d’ahir va ser del 54,22%, força per sota del 65,90% de fa quatre anys.

Els resultats evidencien una vegada més la creixent fragmentació del vot i la proliferació d’Ajuntaments amb una gran varietat de formacions polítiques representades. Per posar alguns exemples, a Blanes, n’hi ha nou, per exemple, a Calonge i a Castelló d’Empúries, vuit, a Lloret de Mar, set, i també hi ha diversos consistoris amb cinc i sis grups municipals. Això provoca d’altra banda que cada vegada siguin més difícils les majories absolutes. En aquestes eleccions municipals, i al marge de Figueres, Banyoles és l’única capital de comarca on també n’hi haurà, de la mà de Miquel Noguer, que revalidarà còmodament l’alcaldia.

La jornada d’ahir també va demostrar que continuen a l’alça les candidatures independents amb resultats especialment remarcables per a Tots Empordà i per als Independents de la Selva.