Hernàndez: «Ens queda un mal regust per la baixa participació a Blanes»

El socialista Jordi Hernández guanya les eleccions (6 escons), però les nou forces polítiques que han obtingut representació l’obliguen a sumar forces com a mínim amb dos partits per assolir la majoria absoluta o l’aboquen a un nou govern en minoria

El guanyador de les eleccions a Blanes, Jordi Hernández (PSC), saluda a l’anterior guanyador i alcalde del municipi, Àngel Canosa (ERC), a la porta de l’Ajuntament

El guanyador de les eleccions a Blanes, Jordi Hernández (PSC), saluda a l’anterior guanyador i alcalde del municipi, Àngel Canosa (ERC), a la porta de l’Ajuntament / ACN

Clara Julià

Clara Julià

Jornada de ressaca electoral. La ciutadania de Blanes va parlar a les urnes i els resultats deixen entreveure un Ajuntament polièdric que, tot i els balls d’escons entre partits, indica que cap força s’ha imposat amb una claredat aclaparadora. El candidat socialista, Jordi Hernàndez, va guanyar les eleccions amb 6 escons, però queda lluny dels 11 que necessita per assolir la majoria absoluta. Els exsocis de govern, ERC (4) i Podem (3), han perdut vots i escons respecte dels últims comicis i l’hemicicle ha quedat fragmentat amb un total de nou partits que es reparteixen 21 escons en unes eleccions amb un absentisme del 52% (15.092 persones amb dret a vot no el van exercir). En resum, qui governi haurà de pactar i no en tindrà prou en fer-ho amb només una formació.

Estem molt contents pel resultat i per la feina feta, però és cert que ens queda un mal regust per la baixa participació. La gent ha votat que Blanes es posi en marxa i això vol dir un govern ampli, fort i de consens.

Jordi Hernàndez

«Estem molt contents pel resultat i per la feina feta, però és cert que ens queda un mal regust per la baixa participació. La gent ha votat que Blanes es posi en marxa i això vol dir un govern ampli, fort i de consens. Cal respectar la llista més votada i nosaltres posem una línia vermella a l’extrema dreta, però a banda d’això, entenc la política com un servei a la ciutadania i parlarem amb totes les forces per veure quina entesa trobem», indica Jordi Hernàndez. El socialista vol evitar un govern amb minoria, però els antecedents de la darrera legislatura compliquen el que, a priori, seria l’acord més fàcil sumant forces amb els partits d’esquerres (ERC i Podem). La formació vermella va començar ahir una ronda de contactes amb tots els partits per tal de començar posar fil a l’agulla al nou govern blanenc.

Els resultats no han sigut el que esperàvem. Entenem que la llista més votada, Jordi Hernández, ha de ser la que decideixi si vol governar en minoria o quina configuració vol fer.

Àngel Canosa (ERC)

Per la seva banda, Àngel Canosa (ERC), qui ha exercit d’alcalde en els darrers quatre anys, va avançar que en els propers dies esperen la trucada dels socialistes. «Els resultats no han sigut el que esperàvem. Entenem que la llista més votada, Jordi Hernández, ha de ser la que decideixi si vol governar en minoria o quina configuració vol fer. També penso que l’absentisme ens ha perjudicat a tots així com el fet de tenir tantes candidatures diferents». Canosa afegeix que «no descarten res», fins i tot amb els qui van ser els seus socis de govern, Podem, els quals van decidir abandonar als republicans després d’un tram final de mandat marcat per la tensió. 

Dimecres ens reunim amb l’executiva, però és cert que els resultats no han sigut bons. No hem aconseguit arribar a tots als qui volíem arribar.

Jordi Urgell (Podem)

Jordi Urgell, dels comuns, reconeix que els resultats no han sigut els esperats: «Dimecres ens reunim amb l’executiva, però és cert que els resultats no han sigut bons. No hem aconseguit arribar a tots als qui volíem arribar. Entenem que el PSC ha de governar i hauran de ser ells els qui decideixin amb qui i com volen fer-ho», conclou.

Des de Junts, Joan Felip exposa que es veu «més a l’oposició que al govern» i afegeix que «serà complicat un tripartit d’esquerres». 

Subscriu-te per seguir llegint