Junts i ERC a Sant Hilari alerten que la mare del vencedor de les eleccions repartia butlletes dins del col·legi electoral

Jordi Rotllant, que ha guanyat per majoria absoluta, defensa que és una «rebequeria de Junts», que es va quedar a 13 vots d’obtenir el tercer regidor

L’acta, on Junts i ERC van fer constar la reclamació.

L’acta, on Junts i ERC van fer constar la reclamació. / DdG

Meritxell Comas

Meritxell Comas

Amor de mare, desconeixement o intent de coacció? Aquest és el debat que ha sacsejat als electors de Sant Hilari Sacalm, que diumenge es van posar les mans al cap després de veure a la mare del candidat a l’alcaldia del Partit Independent de les Guilleries-Independents de la Selva (PIG-IdS) i vencedor per majoria absoluta, Jordi Rotllant, repartint sobres a l'interior del col·legi electoral amb la butlleta del seu fill.

De fet, Junts (que va aconseguir 2 regidors) i ERC (que en va obtenir 4) ho van fer constar a l'acta. El candidat de Junts a l'alcaldia de Sant Hilari Sacalm, Teti Serras, assegura que els Mossos d'Esquadra es van desplaçar fins al lloc dels fets i van aixecar acta. A més, també ho van denunciar al secretari de l'Ajuntament, que es trobava a l'interior del col·legi electoral. «És trist que hagi passat això», lamenta Serras, que remarca que «només es dirigia a les persones d’origen àrab». Per la seva banda, el cap de llista d’ERC, Xavier Prat, assegura que «els vots que va repartir no han fet ni de bon tros que la formació guanyés» però remarca que «és un delicte penal». La Junta Electoral de Zona de Santa Coloma de Farners té constància de l’incident i Junts també els ha fet arribar un escrit, on reclama que se sancioni la formació «per vulnerar l’article 93 de la LOREG, no existint ja cap possibilitat d’esmenar o reparar la infracció comesa». L’article sosté que «ni als locals de les Seccions ni a les immediacions de les mateixes es podrà realitzar propaganda electoral de cap gènere» i estableix que «no s’admetrà la presència de qui pugui dificultar o coaccionar el lliure exercici del dret a vot».

«Portava 60 paperetes»

«Portava una seixantena de paperetes al bolso i les anava repartint, amb els veïns del poble no s'hi va atrevir però sí que ho va fer amb un grup de nois censats d'origen magrebí», revela un testimoni dels fets. «Els va dir que votessin al seu fill», assegura. I és que, confessa, «ella té molta relació amb les persones migrants». Fins que un apoderat d’ERC, explica, «la va fer fora» del col·legi electoral.

Una versió, la de la coacció, que Rotllant desmenteix. «Dos nois marroquins li van dir que volien votar-me i li van preguntar què havien de fer, i ella els va donar la butlleta», relata el candidat. En aquest sentit, defensa que «no va coaccionar a ningú perquè la intenció de vot ja hi era» i assegura que «ella no sabia que això no es podia fer». Amb tot, denuncia que és «una rebequeria de Junts pels seus resultats», que es van quedar a 13 vots d’aconseguir el tercer regidor.