Militants i regidors de Guanyem Girona clamen per un gran pacte amb Junts i ERC

Salvador Illa (PSC) recorda que els socialistes van ajudar Junts a Girona quan Puigdemont va marxar a la Generalitat i Geis (Junts) dirà a Paneque (PSC) que prioritza Guanyem

Trobada de simpatitzants de Guanyem aquest dilluns a la Mercè.

Trobada de simpatitzants de Guanyem aquest dilluns a la Mercè. / Twitter / Lluc Salellas

Tapi Carreras

Tapi Carreras

El rellotge de les negociacions comença a córrer implacablement. Hi ha temps fins al ple d’investidura, el migdia del 17 de juny, però ja qui ja qui clama per un pacte per assegurar-se quan abans l’alcaldia de Girona i poder tenir el control del modelatge de la ciutat els pròxims quatre anys.  Les paraules dll secretari general de Junts,Jordi Turull, i del President de la Generalitat, Pere Aragonès (ERC), apel·lant d’una manera o altra a la unitat independentista després dels resultats electorals de diumenge ha provocat que molts simpatitzants de Guanyem demanin un tripartit independentista a la ciutat de Girona. Entre els qui clamen per aquest gran acord, a les xarxes socials, hi ha dos regidors actuals: Pere Albertí i Xavier Villarreal. Junts ja ha deixat de ser el monstre de «dretes» que, a parer de Guanyem, dirigia la ciutat «sense un rumb clar». En tot cas, la formació també es deixarà estimar el PSC i caldrà veure què hi haurà sobre la taula. Mentre amb les forces independentistes, Salellas més fàcilment seria alcalde quatre anys.

DONAR LA MÀ AL PSC

En l'assemblea celebrada dilluns, alguns dels presents van reclamar aquest pacte independentista als negociadors. També, però, hi havia veus que consideraven que Junts i ERC han de quedar fora del govern de totes totes. Per tant, voldrien un pacte amb el PSC, encara que això suposés que la visibilitat de la formació fos menor de cara a l'exterior i encara que es donés la mà als socialistes, els qui molts encara recorden com els "del 155" i avaladors de la "repressió". Paneque difícilment cedirà la vara ni la meitat del mandat, valent-se de la seva victòria per 656 vots. Que no són pocs. Tampoc ho va plantejar Salellas quan, fa quatre anys, va intentar seduir el PSC per accedir a l'alcaldia. La seva proposta directament deixava els socialistes fora del govern, tot i que volia el seu suport per investir-lo. Sí que hi volia ERC. En aquells moments, les dues formacions també van quedar empatats a regidors (sis) però Guanyem havia superat el PSC per quasi 200 vots.

HI HAURÀ UNA ASSEMBLEA DECISIVA DE GUANYEM

En tot cas, Guanyem no prendrà una decisió ràpida ni a cop de sentiment. Dilluns mateix va celebrar una reunió massiva per analitzar els resultats i estudiar els escenaris oberts. Ames, com a formació que engloba diferents confluències i partits polítics com la CUP, haurà de fer una consulta als militants i sotmetre la seva decisió en una assemblea. I aquí, ja hi ha precedents que poden saltar sorpreses i que la decisió final podria no ser definitiva fins hores abans de la investidura. Qui descarta una assemblea el dia abans de la investidura?

SALVADOR ILLA (PSC): «NO FEM UNA REBEQUERIA»

Mentrestant, el PSC també comença a moure fitxes per intentar consolidar la seva victòria a Girona i convertir-la en la palanca per tornar a l’alcaldia de la ciutat antigament governada per, en aquells moments, representants socialistes Quim Nadal i per Anna Pagans. «Ho diré d’una manera gràfica: No fem una rebequeria a Girona». Amb aquesta frase va contestar el primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, quan se li va preguntar, a RAC1, per l’escenari que han deixat les eleccions a l’Ajuntament de la ciutat. Illa, que va mostrar «confiança plena» amb la cap de la llista més votada diumenge passat, Sílvia Paneque, va recordar que «en moments molt complicats, amb la presidència del senyor Puigdemont a la Generalitat de Catalunya, es va demanar que el PSC donés un cop de mà a Girona. El senyor Puigdemont era president de la Generalitat i havia deixat de relleu un alcalde [Albert Ballesta] i van demanar un cop de mà al PSC i Sílvia Paneque va ser-hi».

Quan el presentador del programa li va preguntar si estava demanant el mateix, va respondre que només ho deixava dit, tot i que va afegir que «l’actitud nostra ha estat sempre, a Girona i arreu, d’ajudar. Vam pensar en Girona, no vam pensar en el que convenia al PSC».

El màxim responsable del PSC es referia al moment en què l’any 2016, Ballesta (que era el número 19 de la llista) va llençar la tovallola com a alcalde, poques setmanes després d’haver-hi arribat i no haver aconseguit els suports necessaris per a governar amb tranquil·litat. Els socialistes van entrar al govern de la nova alcaldessa, Marta Madrenas, i van donar estabilitat al govern local. Illa també va explicar que ara Paneque té l’encàrrec de «conduir les converses que puguin proporcionar a Girona el millor govern possible, el més estable possible i amb una orientació el més progressista possible».

SÍLVIA PANEQUE (PSC): «SERÉ LA PRÒXIMA ALCALDESSA»

 D’altra banda, Paneque, va iniciar ahir una ronda de contactes per presentar les propostes de canvi a la ciutat. «Dono per fet que seré la pròxima alcaldessa de Girona entre altres coses perquè no hi ha cap altra alternativa seriosa possible vistos els resultats electorals. He iniciat una ronda de contactes amb les altres formacions polítiques per oferir un pacte de ciutat entorn dels diferents eixos que pensem que son els prioritaris per Girona» va explicar.

La candidatura vol un «gran pacte» de ciutat que englobi un pacte per l’habitatge, un pacte per la transició energètica, per la sostenibilitat i la millora de la mobilitat, per l’impuls al comerç i de tota l’activitat econòmica i també per la millora d’equipaments públics, especialment els esportius. «Ens agradaria formar un govern fort i, per això, posem aquests elements sobre la taula que poden donar fruits i acords amb els altres grups municipals. Avui comencem la negociació entorn a aquests eixos» va afirmar Paneque.

QUIM TORRA SOBRE PANEQUE: "SERIA UNA FATALITAT"

Mentrestant, el qui va ser President de la Generalitat per Junts, Quim Torra, s’ha posat les mans al cap amb la possibilitat que Paneque sigui alcaldessa i també ha reclamat un pacte independentista: « Com a gironí d’adopció em nego a considerar aquesta fatalitat que ens cauria a sobre. Girona ha votat independència, doncs que hi hagi un alcalde independentista. Ara que tots els partits demanen unitat independentista, doncs molt bé, comenceu per Girona», ha escrit a twitter.

GEMMA GEIS (JUNTS): « A LA CAMPANYA HE ESTAT MOLT CLARA»

Pel que fa a Junts, mantenen que són els dos partits amb vuit regidors a qui els pertoca moure’s per intentar formar govern. De fet, ja hi hauria pactada una trobada amb Lluc Salellas (Guanyem) per aquesta setmana. Amb Sílvia Paneque (PSC) han parlat de telèfon però sense concretar el dia d’una trobada. L’alcaldable de Junts, Gemma Geis, vol transmetre una idea:«Aquesta campanya he estat molt clara». Això significa prioritzar un govern independentista.

Mentrestant, dilluns a la tarda, ERC va celebrar una trobada amb regidors i militants per analitzar els resultats i estudiar els escenaris oberts.