Posicions enrocades a Girona

Salellas explica que el PSC li ha ofert ser vicealcalde, amb Paneque com a alcaldessa, però recorda que fa quatre anys, quan Guanyem va tenir més vots, la candidata socialista els va demanar una alcaldia compartida, amb dos anys per cadascú

Paneque i Salellas, diumenge, després de conèixer el resultat de les eleccions.

Paneque i Salellas, diumenge, després de conèixer el resultat de les eleccions. / DdG

Josep Coll

Josep Coll

L’escenari de cara a la investidura del nou alcalde o alcaldessa de Girona el pròxim 17 de juny continua enrocat. Sílvia Paneque (PSC) i Lluc Salellas (Guanyem Girona) han intercanviat opinions amb altres formacions i, fins i tot, entre ells mateixos, però, de moment, les negociacions no semblen anar pel bon camí. Tots dos volen l’alcaldia i tots dos veuen «legítim» poder optar a ella en la investidura del 17 de juny.

Per ara, no hi ha hagut acord perquè el PSC no contempla repartir-se l’alcaldia dos anys i dos anys. El candidat de Guanyem Girona va explicar ahir en una trobada amb els mitjans a la plaça del Vi que s’havien reunit amb els socialistes i que els havien proposat que Sílvia Paneque sigui alcaldessa, mentre que Lluc Salellas sigui vicealcalde.

«Ens toca, per responsabilitat, tenir la proposta en compte», va dir Salellas. Tot i així, va recordar que fa quatre anys, després dels comicis municipals de 2019, el PSC va proposar a Guayem un pacte i repartir-se l’alcaldia dos anys i dos anys. Llavors, les dues formacions van empatar a sis regidors, però va ser la de Salellas la que va obtenir més vots. Per això, considera «estrany» que ara Paneque «plantegi una alcaldia quatre-zero». Tanmateix, Salellas tampoc va descartar un pacte amb el PSC. «Tenim converses, ells són un actor important en aquesta ciutat», va explicar.

Salellas prioritza un pacte sobiranista

Salellas va apuntar també que, ara per ara, la prioritat de Guanyem és «intentar que a partir del 17 de juny hi hagi un govern sobiranista i progressista». El candidat creu que l’empat a vuit regidors amb el PSC els fa ser «legitimats per tenir l’alcaldia». A més, també va apuntar que diumenge, el dia de les eleccions municipals, es va votar per un govern que «tornés a generar il·lusió» i que tornés a posar a la ciutat «en el dia a dia de la política municipal». Tanmateix, segons Salellas, la ciutadania també va votar «en clau nacional, que no podem oblidar en el país on vivim» i, per tant, «les negociacions que estem plantejant, les fem en aquest sentit».

El cap de llista de Guanyem va fer referència a les paraules que han dit aquesta setmana el president de la Generalitat Pere Aragonès, i el secretari general de Junts Jordi Turull, que assenyalaven que «toca generositat i pensar com reformulem la política a nivell de Catalunya per tornar a generar aquesta il·lusió, aquests pactes i aquests acords». Per això, Salellas demana tant a Junts com ERC «un vot per Lluc Salellas el 17 de juny perquè pugui ser alcalde».

«La nostra prioritat és que a partir del 17 de juny hi hagi un govern sobiranista i progressita»

LLUC SALELLAS

— Candidat de Guanyem a l'alcaldia de Girona

D’aquesta manera, Salellas prioritza el ser investit alcalde abans que formar equip de govern, on «el més lògic» és que Junts i ERC acabin donant suport a la investidura pel «context» en el qual es troba Catalunya. Després, a l’hora de formar govern ja serà una altra cosa, però el candidat de Guanyem va ser clar i va dir que «no hi haurà un acord al voltant del govern si no hi ha hagut prèviament, un acord al voltant del programa». En aquest sentit, el programa de Guanyem i el de Junts és força diferent, i per això Salellas va explicar que «veurem fins a quin punt Junts hi col·labora». Per altra banda, Salellas sempre ha dit que l’aliat més pròxim per poder formar govern és ERC, amb qui podria tenir més opcions de formar equip de govern. Abans, però, també necessita el suport de la formació de Geis per ser investit alcalde.

Paneque diu que «s’ha votat canvi»

Per la seva banda, des del PSC creuen que els ciutadans «no volen la situació de continuïtat plantejada per Guanyem», va afirmar Sílvia Paneque que, a més, va explicar que «no sabem quan s’ha produït aquest canvi d’orientació» on Guanyem s’ha acostat a Junts perquè doni suport a la investidura de Lluc Salellas com a alcalde. Paneque va remarcar que, en els dos comicis anteriors «la CUP, primer, i Guanyem, després, havien deixat clar mil-i-una vegades que no acordaven governs amb CiU, primer, i ara Junts». I és que segons els socialistes, el programa de Guanyem comença amb la frase «Girona es mereix un canvi», i entenen que si Salellas i Gemma Geis acaben pactant seria una continuïtat.

Paneque també assenyala que «crec que és legítim presentar-me com a alcaldessa» després que el PSC fos la força més votada. A més, els socialistes detallen que són l’única formació que ha guanyat vots -521 més que en les eleccions de 2019- i que han guanyat per 656 vots de diferències respecte a Gunyem, que ha perdut 323 vots respecte a fa quatre anys. Així, la candidata socialista va apuntar que «tothom ha de tenir en compte què ha votat la ciutat de Girona» i va afegir que «és més que evident que Girona ha votat canvi i no continuïtat».

D’aquesta manera, els socialistes creuen que «no hi ha un acord alternatiu ideològicament sòlid que justifiqui que Lluc Salellas pugui ser alcalde». Sílvia Paneque va insistir que «durant tota la campanya he dit que l’únic subjecte polític que tindré com a alcaldessa serà la ciutat de Girona i, així, ha actuat sempre a Girona durant els últims dos mandats».

«És evident que s’ha votat canvi. Els gironins no volen la continuïtat plantejada per Guanyem»

Sílvia Paneque

— Candidata del PSC a l'alcaldia de Girona

La candidatura de Sílvia Paneque va recordar també que continua les converses per al canvi a Girona. Apunten que el canvi és tenir un pla de xoc a favor del teixit econòmic «abandonat tots aquests anys», tenir com a prioritat la cultura i l’habitatge; reformar el carrer de la Creu de manera immediata, aturar que l’Ajuntament cedeixi un solar a Montilivi que ha de ser un espai natural, «treure totes les andròmines del carrer deixades i oblidades després de la Covid», o agafar del «calaix dels projectes abandonats de Madrenas el Pla Especial de la Devesa». «El candidat Lluc Salellas, tot això, ho vol fer de la mà de Junts? Aquest és el canvi del qual parlava en campanya? Per què va dir que respectaria la llista més votada? No és comprensible», va concloure Paneque.