Juli Fernández encarrila un acord amb Gent del Poble que li doni majoria absoluta a Palafrugell

L'alcaldable diu que les primeres converses no deixen cap "escull insalvable" i confia tancar el pacte aquesta setmana

Juli Fernàndez, en una imatge d'arxiu.

Juli Fernàndez, en una imatge d'arxiu. / AnioL Resclosa

ACN

El veterà Juli Fernández (PSC) encarrila un acord amb Som Gent del Poble (SGDP) que li doni majoria absoluta a l'Ajuntament de Palafrugell. El candidat socialista, que es va imposar a les urnes aquest 28-M, explica que les converses que ja ha mantingut amb SGDP no deixen cap "escull insalvable" i confia tancar el pacte aquesta setmana mateix. D'aquesta manera, el nou govern sumarà onze dels 21 regidors que té el ple (nou de socialistes i dos de SGDP). Pel que fa a àrees, Fernández veu lògic que Gent del Poble tingui una tinença d'alcaldia i regidories "on s'hi sentin còmodes", com Esports o Educació. Més enllà del dia a dia, però, el candidat socialista ja avança que buscarà "acords més amplis" amb temes de ciutat.

Alcalde de Palafrugell entre el 2011 i el 2017 -quan una moció d'ERC i el PDeCAT el va desbancar- el socialista Juli Fernández va tornar a guanyar les municipals aquest 28-M. De fet, aquest era el cinquè cop que el PSC s'imposava a les urnes a Palafrugell.

Però tot i haver guanyat també el 2019, Juli Fernández no va accedir a l'alcaldia. Perquè un pacte a tres bandes entre ERC, Som Gent del Poble-Tots per l'Empordà (SGDP-TE) i JxCat, que hi va donar suport des de fora, va convertir en alcalde el republicà Josep Piferrer.

Ara, en aquestes municipals, la llista encapçalada per Juli Fernández ha passat dels set als nou regidors. Són més del doble que ERC, que n'ha perdut tres i ha reculat fins als quatre. La resta del consistori, fins arribar als 21 regidors que formen el ple, s'ha repartit entre JxCat (tres), SGDP-TE (dos), Palafrugell En Comú Podem (dos) i Vox (que ha entrat per primer cop a l'ajuntament amb una regidora).

Fernández explica que davant l'opció de començar a governar amb minoria o bé bastir "una majoria àmplia", els socialistes es decanten per aquesta segona opció. També, tenint en compte que després de les municipals, ERC ja va deixar clar que no intervindrien en possibles pactes -desactivant així un acord alternatiu- perquè tocava al PSC formar govern.

L'alcaldable socialista prioritza tancar un acord amb SGDP-TE per a la investidura, que permetria que l'equip de govern sumés onze dels 21 regidors. De fet, el pacte ja està bastant encarrilat i es podria concretar aquesta mateixa setmana. "Amb les trobades que hem fet, les converses avancen correctament i no hi veig cap escull insalvable", explica Juli Fernández.

Dia a dia i repte de ciutat

Per al socialista, assegurar-se la majoria absoluta li permetrà encarar la gestió del dia a dia a Palafrugell i afrontar "els grans reptes de futur" que té el municipi. Entre d'altres, Fernández subratlla que el poble ha de "recuperar l'orgull i el lideratge a nivell comarcal" i que cal afrontar millores en àmbits com la neteja, la seguretat, l'habitatge o el model turístic.

A més, ja avança que Palafrugell ha de fer un salt "qualitatiu" i, més enllà del seu entorn més proper, ha d'emmirallar-se també en ciutats com Figueres, Blanes, Lloret de Mar o Olot. Per això, Fernández diu que, a banda de l'acord de govern, també vol buscar "complicitats" amb les altres forces -hi inclou ERC, JxCat i els comuns- per tirar endavant "un ampli acord de ciutat" que es concreti en un pla estratègic de Palafrugell per als propers vint anys.

"Prioritzem un acord amb Som Gent del Poble per a la investidura i la gestió del dia a dia; però no descarto buscar pactes més amplis en temes estratègics de ciutat, perquè precisament entrem en una etapa en què hi haurà d'haver aquests consensos", subratlla l'alcaldable del PSC.

Pel que fa a la composició del futur equip de govern, i en espera que s'acabi de tancar l'acord, Fernández veu lògic que SGDP tingui una tinença d'alcaldia. I que els dos regidors assumeixin àrees on "se sentin còmodes", com ara les d'Esports o Educació. "Però tot just d'això n'estem començant a parlar", concreta, en espera de poder-ho tancar en els propers dies.