Junts i ERC tornaran a governar plegats a la Diputació de Girona

Miquel Noguer i Pau Presas podrien repetir al capdavant de l'ens

Miquel Noguer i Pau Presas, junts a la Diputació, en una foto d'arxiu.

Miquel Noguer i Pau Presas, junts a la Diputació, en una foto d'arxiu. / ACN

Laura Fanals

Laura Fanals

Pacte independentista a la Diputació de Girona. Junts i ERC tornaran a governar plegats a la corporació durant els propers quatre anys. L’actual president en funcions de l’ens i alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i el vicepresident i regidor de Cassà de la Selva, Pau Presas, han estat els encarregats de dur a terme les converses per revalidar el govern de coalició pels propers quatre anys. Així mateix, l’acord ha estat confirmat per la presidenta de Junts a la Vegueria de Girona, Maria Àngels Planas, i pel mateix Pau Presas com a president de la Federació Regional d’ERC a Girona. Així ho van comunicar ahir els dos partits a través de la mateixa nota de premsa, tot anunciant que en els propers dies convocaran els mitjans per explicar els detalls de l’acord.

Junts, que va obtenir deu diputats, i ERC, que en va sumar vuit, tindran una àmplia majoria, amb 18 de les 27 cadires que hi ha a l’ens supramunicipal, tot i haver perdut un diputat cadascun (que han anat a parar al PSC i a la CUP). Els dos partits ja han governat plegats, i amb molt bona sintonia, durat aquest darrer mandat, de manera que el pacte no és sorprenent. Tot apunta, a més, que Noguer (Junts) i Presas (ERC) continuaran al capdavant de l’ens. 

En el cas de Noguer, ha mantingut la seva majoria absoluta a Banyoles en un context que no era fàcil, ja que hi havia quatre regidors més en joc a causa de l’increment de població. L’únic alcalde de Junts que ha aconseguit un resultat comparable és Jordi Masquef, també diputat provincial durant l’últim mandat i que s’ha endut la majoria absoluta a Figueres, però tot apunta que voldrà centrar-se en el lideratge de la capital altempordanesa. També s’havia especulat amb l’opció que la presidència pogués anar a parar a mans de la candidata de Girona, Gemma Geis, però els mals resultats del 28-M han fet que aquesta opció perdi força. 

Pel que fa a Presas, fonts republicanes assenyalen que tornarà a ser el nou «home fort» d’ERC a l’ens provincial. En el seu cas, els resultats també l’avalen, ja que ha estat la força més votada a Cassà, on ha aconseguit vuit regidors, a un de la majoria absoluta, circumstància que l’aproxima a l’alcaldia.

Un govern sòlid i sense discrepàncies

Tant Junts com Esquerra sempre han valorat molt positivament la seva aliança a la Diputació de Girona, i no han exhibit discrepàncies públiques ni tan sols en els temes més delicats, com per exemple la variant de Vilafant. 

Amb el govern de Junts i ERC, quedaran a l’oposició cinc diputats del PSC, dos de la CUP, un de Tots per l’Empordà i un altre d’Independents de la Selva. Durant aquest darrer mandat, els cupaires -que tenien un sol representant a la corporació- són els que han exercit una oposició més dura, de manera que tot fa pensar que, amb la suma d’un nou representant, podrien redoblar-la. Per la seva banda, els Independents de la Selva i Tots per l’Empordà fins ara han mantingut un perfil discret, defensant els seus interessos però donant majoritàriament suport al govern. 

La Diputació s’ha de constituir a principis de juliol, després que els nous ajuntaments s’hagin constituït el proper 17 de juny.