Torna la sociovergència als ajuntaments gironins

Junts i socialistes han segellat ja acords de govern a localitats com Lloret de Mar,  Calonge, Roses, Castell-Platja d’Aro, Campdevànol, Llagostera, Vilafant i Quart 

La signatura de l'acord de Vilafant, entre Junts, PSC i Ciutadans.

La signatura de l'acord de Vilafant, entre Junts, PSC i Ciutadans. / ACN

L.Fanals/Agències

Quan falta just una setmana per a la constitució dels nous ajuntaments -prevista pel proper 17 de juny-, el mapa postelectoral de les comarques gironines es va començant a aclarir, i la sociovergència n’és una clara protagonista. Junts i PSC governaran conjuntament (en solitari o amb un tercer soci) a algunes de les principals localitats gironines, com ara Lloret de Mar, Calonge, Roses, Castell-Platja d’Aro, Campdevànol, Llagostera, Vilafant i Quart. En canvi, de moment hi ha menys pactes Junts-ERC, entre els quals es troben el de la Diputació de Girona, el Consell Comarcal del Baix Empordà, el de Riudellots i el de Cassà. Els republicans també han pactat amb el PSC a Castelló d’Empúries, mentre que el PAS (llista vinculada a la CUP) tindrà el suport del PSC per accedir a l’alcaldia de Sarrià de Ter. A Palafrugell, el socialista Juli Fernández recuperarà l’alcaldia gràcies a un acord amb els independents de Gent del Poble, mentre que a Santa Coloma de Farners no es repetirà la fórmula Junts-ERC, forçada fa quatre anys per Quim Torra, i Junts governarà amb els Independents de la Selva. Junts també ostentarà les alcaldies de Figueres i Banyoles, però en aquest cas sense socis, ja que ha obtingut majoria absoluta. 

Aquests són els pactes que s'han tancat a les últimes hores:

-Palafrugell (PSC i Som Gent del Poble)

-Quart (Junts i PSC)

-Campdevànol (Junts i PSC)

-Calonge (Junts, PSC i PP)

-Castelló d'Empúries (ERC, PSC i Demòcrates)

-Cassà de la Selva (Fem Cassà i Junts)

-Vilafant (PSC, Junts i Ciutadans)

Municipis pendents de pacte

Mentrestant, els municipis que encara no tenen lligat el pacte d’investidura continuen les negociacions a contrarrellotge, ja que els queda una setmana. 

Una de les ciutats que es troba en una situació més complexa és Olot, on Pep Berga (Junts) va ser la força més votada però va perdre tres regidors, quedant-se amb vuit i obligat a pactar si vol mantenir l’alcaldia. Això ha fet que la CUP, que ha estat segona força amb quatre regidors i ha millorat substancialment els resultats, s’hagi vist legitimada per intentar un pacte a tres bandes amb PSC i ERC per formar un govern alternatiu.

De moment, però, les negociacions es troben en una situació complicada. El cap de llista del PSC, Josep Guix, que va obtenir també quatre representants, es va mostrar inclinat ahir per pactar l’aliança amb CUP i ERC, però va exigir poder tenir l’alcaldia durant els dos últims anys de mandat. Guix va assegurar que comparteixen «molt projectes» i que estan avançant en un pla de mandat, però que l’acord està enrocat perquè la CUP no veu amb bons ulls la proposta de partir-se l’alcaldia. El candidat de la CUP, Jordi Gasulla, assenyala que per a ells és «una línia vermella» investir els socialistes, i que així ho van comunicar ja al PSC. Gasulla indica que el que volen fer és treballar pel bé comú i per una majoria social, i insta socialistes i republicans a entendre’s per què, si no, hi haurà «un govern de continuïtat encapçalat per Junts». 

A Girona ciutat les negociacions segueixen obertes, tot i que semblen estar més encarrilades. Des de la mateixa nit electoral, Guanyem i Junts -que havien estat enemics irreconciliables durant els últims vuit anys- van acostar-se, i han admès negociacions per poder investir Lluc Salellas (Guanyem) com a alcalde. En aquestes negociacions també hi ha ERC, que sempre han estat els socis prioritaris de Guanyem. Si el pacte prospera, la guanyadora de les eleccions, Sílvia Paneque (PSC), empatada a 8 regidors amb Guanyem, es quedaria a l’oposició.

També hi ha converses avançades a Blanes. En aquest cas, el vencedor dels comicis va ser Jordi Hernández (PSC), però necessita dos socis per poder governar amb majoria absoluta. A hores d’ara, Hernández ha assegurat que hi ha «molta afinitat» amb els comuns i Junts, que van obtenir tres regidors cadascun. El pacte, però, encara s’ha d’acabar de materialitzar.

A Salt, mentrestant, es perfila un govern en minoria d’Esquerra, que va ser la llista més votada tot i perdre un regidor. Tot i que PSC i Junts van acostar posicions, els dos partits no arriben a sumar prou com per desbancar el republicà Jordi Viñas de l’alcaldia. 

Més oberta es troba la situació a Palamós o la Bisbal. A la capital baixempordanesa, la CUP ha acusat Junts de no voler pactar amb ERC, fet que propiciaria un futur govern amb el PSC. Mentrestant, a Palamós, on ERC va perdre la majoria absoluta, continuen les negociacions, tot i que aquest cap de setmana es podrien desencallar. 

Subscriu-te per seguir llegint