L'empresa gironina Embutidos Monter ha engegat un ambiciós pla estratègic per arribar a doblar la producció i la facturació en els propers cinc anys. En total, la firma invertirà 28 milions d'euros (MEUR) per ampliar la planta de les Planes d'Hostoles (Garrotxa), que passarà a tenir 26.000 metres quadrats. L'any 2017, quan acabi el pla, l'empresa preveu produir anualment 32.000 tones anuals d'embotit i arribar a facturar 160 MEUR. La totalitat de la producció es vendrà a la cadena de supermercats Mercadona, de la qual Monter n'és interproveïdora des de fa catorze anys. La càrnia compta amb quatre plantes de producció (tres a Girona i la darrera, a Vic) i va tancar l'exercici facturant 86 MEUR.

El pla estratègic d'Embutidos Monter es va engegar el 2009 i comprèn tres fases. La primera es va acabar el 2011 i, actualment, la firma càrnia està immersa en la segona. Aquesta abastarà fins al 2014, moment en què s'engegarà la darrera fase, que culminarà el 2017.

El pla comprèn una inversió global de 28 MEUR i el seu objectiu és clar: arribar a doblar tant la producció com la facturació actuals en els propers cinc anys. La companyia vol incrementar fins a les 32.000 tones la producció anual d'embotits -ara en fa 17.000- i arribar a facturar 160 MEUR.

L'eix central del pla estratègic, i el lloc on es focalitzarà la inversió, és la planta de producció de les Planes d'Hostoles. En total, la seva superfície s'ampliarà en 10.000 metres quadrats nous i, l'any 2017, aquestes instal·lacions en passaran a tenir 26.000.

A més, les obres també triplicaran els assecadors d'embotit que hi ha a la planta garrotxina (passant dels 27 als 87). Segons destaca Embutidos Monter, això suposarà que des de les Planes d'Hostoles es tingui "capacitat per assecar 3.500 tones d'embotit de manera simultània".

La injecció econòmica que la càrnia destinarà a la planta garrotxina multiplicarà per sis la seva capacitat de producció. Això permetrà, de retruc, que acabi centralitzant més de la meitat de la producció global de la firma gironina.

Amb l'ampliació, l'any 2017 Embutidos Monter passarà a tenir una superfície de producció de 53.000 metres quadrats. I és que, als 26.000 de les Planes d'Hostoles també s'hi han d'afegir els 27.000 que sumen les tres plantes restants, i que es troben a Sant Jaume de Llierca (Garrotxa), Serinyà (Pla de l'Estany) i Vic.

A les instal·lacions ampliades de la Garrotxa Embutidos Monter hi produirà llom, cap de llom i llonganissa. Unes referències que se sumen a la resta de les que la càrnia fabrica a la resta de plantes (salsitxó, xoriç i salami).

La totalitat, a Mercadona

Embutidos Monter, que compta amb una plantilla de 300 treballadors, ven la totalitat de la producció a la cadena de supermercats Mercadona (que la comercialitza sota el paraigües de la marca Hacendado). Precisament, la firma càrnia gironina ha desenvolupat aquest ambiciós pla estratègic per satisfer la demanda creixent de Mercadona.

Fins ara, la inversió feta a la planta de la Garrotxa ha permès robotitzar part del procés de producció. En concret, s'han instal·lat unes plataformes metàl·liques que transporten l'embotit acabat de manipular als assecadors i, al cap d'unes setmanes, fins a la sala d'expedició. Els volums de producte que es poden arribar a traslladar es poden enfilar fins als 1.000 quilos en cada ocasió, precisa Monter.

Monter, que ara es troba entre els tres principals productors d'embotit curat de l'estat espanyol, va ser pionera en llançar al mercat embotits de gall dindi l'any 2005. Actualment, en aquest segment, l'empresa gironina és líder del mercat (amb una quota del 85%).

Dins la gamma d'embotits saludables, Monter investiga ara nous productes baixos en sal i lliures d'al·lèrgens. Aquest 2012, Monter preveu tancar l'exercici superant la barrera dels 100 MEUR de facturació.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha visitat aquest migdia les instal·lacions de les Planes d'Hostoles per conèixer el seu projecte empresarial. Durant la visita, el gerent d'Embutidos Monter, Narcís Cañigueral, li ha detallat el pla estratègic. Cañigueral pertany a la segona generació d'aquesta empresa familiar.