L'empresa gironina d'energies renovables Tamesol, amb seu a Vulpellac (Baix Empordà), s'ha aliat amb dues firmes italianes per expandir-se internacionalment. L'acord permetrà que el grup reforci la seva presència a la zona dels Balcans -sobretot, amb parcs fotovoltaics- i s'implanti a diversos països de l'Amèrica del Sud, a més d'Austràlia i Sudàfrica. Les tres empreses que formen part de l'aliança ja tenen lligats un projecte a Bòsnia i un altre a Albània. En aquest darrer país, hi aixecaran parcs eòlics amb una potència de 100 megavats (MW), que permetran assolir una facturació acumulable de 200 milions d'euros (MEUR) en els propers anys.

Tamesol és una empresa nascuda l'any 2005 amb seu al polígon de Vulpellac. La firma ha centrat la seva activitat en el camp de les energies renovables (sobretot, els parcs solars) i l'eficiència energètica (com ara la il·luminació LED). Amb una plantilla de deu persones, l'any passat Tamesol va tancar l'exercici amb una facturació de 7 MEUR, un 50% més que el 2010.

L'empresa es dedica, sobretot, a fabricar i subministrar mòduls per a instal·lacions fotovoltaiques. De fet, aquesta branca d'activitat li ha permès construir diversos parcs arreu de l'estat espanyol i també a Itàlia. Només en els darrers cinc anys, Tamesol ha subministrat 140.000 plaques solars i ha aixecat instal·lacions que, en conjunt, sumen 30 MW de potència.

Ara, l'empresa gironina ha decidit impulsar la seva internacionalització. Per això, fa pocs dies que ha signat una aliança amb dues firmes italianes, A.S.L.A i Soave Engineering. Segons explica el propietari de Tamesol, Patxi Otamendi, l'acord permetrà que les tres firmes abastin tots els processos que abasta la construcció de plantes i instal·lacions renovables.

Parcs solars fotovoltaics

"L'aliança precisa que cada companyia tindrà el 33,3% del negoci: Tamesol serà el proveïdor, A.S.L.A. hi aportarà l'experiència com a promotora i constructora i Soave Engineering ho farà com a enginyeria", explica Otamendi. El nou acord se centra, sobretot, en la construcció de parcs solars fotovoltaics.

Segons precisa Otamendi, Tamesol se centrarà en obrir mercat en països de l'Amèrica del Sud (Veneçuela, Mèxic i Brasil). Les dues empreses italianes, per la seva banda, permetran a la gironina introduir-se als Balcans (Bòsnia Hercegovina, Montenegro, Croàcia, Sèrbia i Albània).

De fet, el grup ja té lligats els primers projectes. Un a Bòsnia, on hi començaran a construir d'aquí a un mes, i un altre a Albània. En aquest país, els tres socis seran els encarregats d'aixecar-hi diferents parcs eòlics amb una potència global de 100 MW, que li permetran assolir una facturació acumulable de 200 MEUR en els propers anys.

A més, en una segona fase, l'aliança també preveu que el grup continuï la seva expansió internacional. Els països en què s'han fixat són Austràlia, Argentina, Xile, Colòmbia i Sudàfrica.