La cooperativa de la Fageda d'Olot, que dóna feina a persones que pateixen una malaltia mental greu o discapacitat intel·lectual, ha llençat una nova línia de producte. Es tracta de melmelades per a maridatges que s'elaboren amb productes naturals que la mateixa cooperativa cultiva. Gràcies a aquesta nova línia de producció, la Fageda ha donat feina a una vintena de persones. Els productes es començaran a vendre al novembre en botigues especialitzades, xarcuteries i formatgeries de la Garrotxa, Osona i el Berguedà i la voluntat és distribuir-les a tot Catalunya. El nou producte de la Fageda s'ha presentat en el marc de la Fira de Mostres de Girona.

L'antic viver de La Fageda, utilitzat en projectes de restauració del paisatge i reforestació, és ara una horta de fruites i hortalisses. Davant la situació d'agreujament de la crisi que patia el viverisme forestal, La Fageda va apostar per l'horticultura com a nova activitat empresarial. Aquest projecte, segons reconeix la cooperativa, dóna resposta a la tendència creixent de la població per consumir productes de proximitat i qualitat que permetin gaudir d'un bon àpat a casa.

Derivat d'aquest projecte ha nascut la nova línia d'elaboració de melmelades. Les tasques de l'equip de treball es desenvolupen principalment a l'hort -on es recull la matèria primera- i a l'obrador -on es cuina i s'elaboren les melmelades- i els treballadors són els encarregats de tota la producció: des de la plantació i el cultiu de l'horta, fins a l'elaboració i empaquetat del producte final.

Les melmelades per a maridatges de La Fageda estan elaborades amb fruites i verdures de qualitat i proximitat. Els dotze sabors que es presenten estan seleccionats per a combinar amb diferents tipus de formatges, carns o peixos i esmorzars. La seva cocció curta dóna com a resultat una melmelada consistent i amb trossos. La Fageda ha rebut el suport i coneixement de la Fundació Alícia, el centre referent en l'àmbit de la recerca aplicada a la gastronomia.

Els productes es comencen a comercialitzar a partir d'aquest novembre a xarcuteries, formatgeries i botigues especialitzades de la Garrotxa, Osona i el Bergadà. La Fageda també s'està negociant amb diferents cadenes per distribuir les melmelades arreu de Catalunya.

La Fageda va néixer a Olot fa 30 anys amb el propòsit d'oferir una feina de qualitat a les persones de la comarca de la Garrotxa que pateixen una malaltia mental greu o discapacitat intel·lectual. Actualment té prop de 300 treballadors i factura 11,5 milions d'euros.