Frigorífics Costa Brava de Riudellots de la Selva (Selva), s'ha convertit en la primera empresa de l'estat espanyol que aconsegueix l'homologació per poder exportar carn de porc blanc als Estats Units. Per aconseguir l'autorització, durant els darrers dos anys la firma ha invertit 12 milions d'euros (MEUR) per adaptar les seves instal·lacions. Durant aquest període, a més, ha incrementat la plantilla en 100 nous treballadors. L'escorxador gironí, que processa més de dos milions de porcs cada any, ja té clients del mercat americà interessats a comprar-li carn. L'empresa va tancar l'exercici facturant 320 MEUR i aquest any n'invertirà 10 per ampliar les seves instal·lacions.

Frigorífics Costa Brava s'ha convertit en la primera empresa de l'Estat que podrà exportar directament carn de porc de capa blanca als EUA. A la demarcació hi ha una altra càrnia, Pernils Llémena, que també ven producte al mercat americà. Això sí, per poder exportar pernils, aquesta firma ha de comprar la carn a escorxadors autoritzats, que es troben a Dinamarca, Holanda o Alemanya, entre d'altres països.

L'homologació que ha rebut aquest dijous mateix Frigorífics Costa Brava permetrà a aquesta empresa, situada al peu de la C-25, poder enviar directament carn de porc blanc als EUA. Arreu d'Europa, hi ha molt poques empreses que compten amb l'autorització.

L'homologació l'ha concedida el United States Department of Agriculture (USDA). Aconseguir el certificat era l'objectiu principal de l'empresa des del 2010. De fet, en els darrers dos anys, Frigorífics Costa Brava ha invertit 12 MEUR per adequar-se als estàndards de qualitat que exigeix el mercat nord-americà. Aquest procés ha suposat també la creació de 100 nous llocs de treball.

La intenció de l'escorxador es començar les exportacions cap a l'altra banda de l'Atlàntic en breu, ja que ja hi ha hagut contactes amb clients interessats. El 90% dels porcs que sacrifica la companyia, més de dos milions per any, provenen majoritàriament de granges de Catalunya i Aragó.

El 75% de la facturació, en mercats exteriors

Durant el 2012, les exportacions de Frigorífics Costa Brava han estat l'eix principal del seu creixement, i ja representen més del 75% de la seva facturació, que s'ha doblat en els darrers cinc anys. L'escorxador va tancar l'exercici amb una xifra de negoci de 320 MEUR i un volum de producció de 210 milions de quilos de carn.

Actualment, Frigorífics Costa Brava està present a més de 40 països de tres continents. Aquest 2013, la firma invertirà més de 10 MEUR en un projecte per ampliar les seves instal·lacions (que actualment ocupen 23.000 metres quadrats). Segons destaca l'empresa, "aquesta inversió permetrà ampliar la capacitat de producció i consolidar els nous mercats".

L'escorxador i sala de desfer compta amb més de 40 anys d'història al sector. Fundada el 1969, és propietat de les famílies Abras, Planagumà i Cañigueral, que formen un grup industrial on també s'apleguen altres companyies dedicades a la producció d'embotits.

Proveïdora a l'estat espanyol

Amb l'homologació per exportar als EUA, Frigorífics Costa Brava es converteix en la primera companyia de l'Estat que podrà proveir altres empreses espanyoles amb carn de porc blanca apta per al mercat americà. Fins ara, aquestes firmes anaven a comprar-la a altres països d'Europa, on hi ha escorxadors que ja compten amb aquest certificat.

Això permet consolidar, de retruc, les comarques gironines com un dels territoris de referència del porcí. A més de Frigorífics Costa Brava i Pernils Llémena, acreditats per vendre als EUA, també es compta amb un laboratori de control acreditat per l'USDA, el Laboratori de Salut Pública de Girona.