El balneari Termes Orion de Santa Coloma de Farners i el centre de salut Spal de Vilassar de Mar han creat unes noves estades de salut basades en la hidroteràpia de còlon. Batejades amb el nom d'SpalVital, les estades giren al voltant del concepte que "l'intestí és el segon cervell del cos humà", com explica Leonor Martín, directora del centre del Maresme. El tractament aprofita l'aigua termal, s'estructura en tres etapes i s'obre a qualsevol persona, independentment de la seva edat i del seu estat de salut. "Nosaltres ajudem a curar, donant als pacients totes les eines possibles perquè ell mateix ho faci", concreta Martín, resumint quin és l'esperit de la hidroteràpia de còlon.

El balneari Termes Orion i el centre de salut Spal han creat un nou servei, les estades SpalVital, que tenen la hidroteràpia de còlon com a tractament principal. L'objectiu de les estades és millorar la salut i la qualitat de vida dels pacients, a través de tractaments de detoxificació integral que es fan a mida de cada persona.

Les estades es fan al balneari de Santa Coloma de Farners, amb l'assessorament del centre del Maresme. La directora d'Spal, Leonor Martin, concreta que l'objectiu és donar al pacient "tot allò que necessita per a la seva pròpia curació". De fet, Martin resumeix quin és l'esperit del tractament explicant que, mitjançant la hidroteràpia de còlon, allò que es fa és "ajudar a curar".

"La malaltia la genera el mateix pacient, i amb el nostre acompanyament l'ajudem a prendre'n consciència i li donem els mecanismes per a la seva pròpia curació", explica la directora d'Spal, que va ser pionera en aplicar aigua de mar a l'hora de fer hidroteràpia de còlon. Ara, el balneari de Santa Coloma de Farners incorpora aquesta tècnica en les seves estades, i es converteix en un dels pocs de la geografia estatal que l'ofereix amb aigua termal.

Tres etapes

Les estades s'estructuren en tres etapes: valoració integral, detoxificació i regeneració i nutrició. A la primera, es fa una primera valoració del pacient i es determinen els desequilibris i nivells de toxines del cos.

La segona etapa, la de la detoxificació, gira al voltant de la hidroteràpia de còlon. Mitjançant aquesta tècnica, es neteja l'intestí gros, aplicant-hi aigua purificada, per extreure-hi les toxines que s'hi acumulen. Leonor Martin defensa que "l'intestí és el segon cervell del cos humà" i es remet a estudis científics que certifiquen que, per exemple, "una baixada de la flora intestinal porta a depressions i altres malalties crònicodegeneratives".

"Cada vegada estem més exposats a substàncies tòxiques derivades de la contaminació ambiental, la manipulació dels aliments, els colorants, l'estrès...", assegura Martin. Això, segons la directora d'Spal, suposa que "amb els anys el nostre cos vagi acumulant tòxics que, si no s'eliminen de l'intestí, s'absorbeixen i poden provocar la possible aparició de malalties".

Aquesta etapa de les estades es complementa amb dejunis i semi-dejunis, hidroteràpia i argiles. L'estada SpalVital es tanca amb la tercera i última etapa, la de regeneració i nutrició, on es fa una dieta personalitzada per a cada pacient.