En preguntar als pacients per les seves femtes, acostumo a trobar respostes de tot tipus: alguns et contesten amb certa vergonya, altres no tenen problema en descriure-la, però en la majoria dels casos, no sap o no contesta. És part del nostre dia a dia i ens acompanya tota la vida. Potser és el més important que fem durant el dia i la majoria de vegades ni ens fixem en elles. Ningú en parla, sembla com si no existissin. No ens fixem en la freqüència, consistència, color, olor i deixem passar una oportunitat per saber qui som i com estem.

Les femtes són un dels millors indicadors de l'estat del nostre intestí i, per tant, de la nostra salut, ja que són bons indicadors d'infeccions bacterianes, problemes metabòlics, hormonals... Habitualment existeix una correlació directa entre la forma o la consistència de les femtes i la quantitat de temps que han passat al còlon.

Així doncs, les teves femtes parlen molt de tu, a través de les teves femtes puc saber si ets molt carnívor o més vegetarià, si fas exercici, si beus aigua... Però el que més et sorprendrà és que les teves femtes em poden dir fins i tot si ets feliç, intuïtiu o creatiu.

Tots tenim clar que quan estem nerviosos aquests se'ns posen a la panxa, se'ns «tanca» l'estómac o sentim un pes a la boca de l'estómac. Avui dia sabem que als nostres intestins hi tenim tot un sistema nerviós i que la major part de la serotonina (el neurotransmissor de la «felicitat») es fabrica en aquest lloc. És per això que avui dia l'anomenem el 2n cervell. Així, la neurociència ja s'ha adonat que ambdós cervells s'influencien entre si, o sigui, el que penso influeix en els meus intestins, però també el que passa dins la meva panxa influeix en el que penso. Per tant, digues-me com son les teves femtes i et diré què penses!

Però si hi ha una vedet en aquesta pel·lícula sobre la salut digestiva, aquesta és sens dubte la nostra microbiota (el que anomenem erròniament «flora intestinal»). Què és la microbiota? Tots els microorganismes que viuen en simbiosi dins del nostre cos. Hi ha microbiota a moltes de les nostres mucoses (boca, ulls, pell...) però avui sabem que la més important per mantenir la salut de l'ésser humà es la microbiota gastrointestinal (que és a la que ens referirem en la resta de l'article), seguida per la vaginal.

D'aquesta microbiota depèn el funcionament del nostre sistema immunològic, digestió d'aliments, producció d'algunes vitamines, la protecció contra patògens, entre altres. Quan parlem d'equilibri de la microbiota (o eubiosi) definim un estat en el que tots els microorganismes del nostres intestins viuen en harmonia.

De totes aquestes espècies bacterianes podem dir que hi ha alguns bacteris «bons» i altres de «dolents» però que també formen part d'una microbiota sana sempre i quan no superin una certa quantitat. El problema ve quan determinades circumstàncies com els mals hàbits alimentaris poden fer davallar el nombre de bacteris «bons» i proliferar els bacteris «dolents», donant lloc al que anomenem disbiosi, moment en què comença la patologia. En alguns casos, la presa de probiòtics serà suficient per restablir l'equilibri però, en altres casos, s'haurà de fer una analítica de femtes Kyberkompakt.

Qui pot beneficiar-se d'una analítica de femtes? Tothom que vulgui saber el seu estat general de salut pot realitzar-se el test. Però especialment recomanat en casos de: malestar intestinal, gasos, mala digestió, restrenyiment o diarrea crònics o malalties inflamatòries intestinals (Crohn, colitis ulcerosa, intestí irritable), intoleràncies alimentàries, al·lèrgies, infeccions urogenitals, candidiasis, dermatitis o infeccions recurrents de mucoses com bronquitis, asma i sinusitis.