L'odontologia preventiva en l'actualitat és un tractament que cal tenir en compte, el qual ens porta a tenir una salut oral idònia, gràcies a l'equip dental de la consulta i el treball conjunt amb el pacient en la vida quotidiana. Això s'aconsegueix realitzant plans de manteniment, estratègies i hàbits des del punt de vista mèdic-dental amb mesures que permetin reduir malalties, o bé interrompre o disminuir la seva progressió. De la prevenció es poden beneficiar nens, joves, adults i pacients desdentats.

És molt important fomentar la cultura preventiva dental a casa, instruint des de molt aviat els nens a realitzar com a rutina un bon raspallat, ús de dentifricis fluorats i rentades antibacterians, etc. Una bona higiene bucal diària és el millor tractament per prevenir malalties bucodentals; així com és el tractament més senzill, efectiu i menys dolorós. Un altre punt important a ressaltar és l'alimentació, la salut bucal es veu afectada per la falta d'equilibri alimentari i també per la freqüència d'aquesta. S'han de prioritzar aliments que aportin nutrients i eliminar o disminuir sucres i àcids.

El fet més primordial és fer visites periòdiques amb l'odontòleg una o dues vegades a l'any, en la qual el facultatiu realitzarà una minuciosa revisió de teixits tous (geniva, mucosa, llengua, llavis) i teixits durs (dents, os, articulacions). En aquesta revisió podem incloure la higiene dental com a base fonamental de la disminució de bacteris causals de càries i de malalties periodontals.

Una altra eina dins de la clínica és la utilització de Test salivals, periodontals, de càries, de placa dentobacteriana, d'alè, etc. Amb tota aquesta informació podem obtenir com a resultat un pla o mecanismes d'acció de manera individual per a cada pacient. Hi ha malalties sistèmiques, les quals es manifesten en la cavitat oral, i gràcies a això podem obtenir una detecció precoç.

Com a conclusió, cal destacar la importància de crear consciència en la societat que la prevenció dental, tal com es defineix, és crear mesures anticipades per evitar que es susciti una situació negativa (malaltia) o, si ja està generada evitar futurs efectes nocius.