31 de gener de 2018
31.01.2018

Aconseguir un cos en equilibri

El pilates s'ha convertit en una de les disciplines esportives més atractives, que ha arribat a la província de Girona per quedar-s'hi

19.02.2018 | 12:52
La directora del centre, Martina Blume, treballant amb un alumne

La moda pel pilates ha originat una allau de nous centres que ofereixen en exclusivitat aquesta modalitat esportiva. Però no es tracta d´una moda passatgera, sinó que ha arribat a la província de Girona per quedar-s´hi. «S´ha comprovat que és un mètode que va més enllà d´una moda passatgera: aprenent-ho d´un professor ben format té uns resultats molt positius que ràpidament ajuden a adquirir una millor qualitat de vida de manera permanent», destaca Martina Blume, directora del centre Pilates Girona.

Es tracta d´una disciplina que «desenvolupa el cos uniformement, corregeix postures incorrectes, retorna la vitalitat física, enforteix i eleva l'esperit». Així va definir aquesta tècnica el seu creador, Hubertus Joseph Pilates. Aquest mètode, també anomenat Contrologia, consisteix en un entrenament físic i mental que es basa en l´enfortiment del centre d´energia, és a dir, la musculatura del tronc inferior, que actua com estructura subjectant i reforçant la resta del cos. A partir d´aquí es treballa tot el cos, enfortint-lo i allargant-lo al mateix temps. Els diferents elements de les classes de terra i els aparells ajuden a assolir els objectius d´enfortiment a partir del centre. «Al cap de poc de participar-hi es comença a sentir i entendre el significat d´aquest centre d´energia», explica Blume.

Els beneficis

Per recomanació del metge, per necessitat d´alleugerar tensions i dolors que venen d´hàbits incor­rectes o per millorar la qualitat de vida són les principals motivacions que empenyen les persones a practicar aquesta disciplina apta per a tothom. «L´allargament i enfortiment de la musculatura, així com la flexibilització de la columna són objectius beneficiosos i gairebé necessaris per a persones de totes les edats i condicions físiques. Ajuda tant a esportistes d´elit com als que pateixen alguna lesió o patologia», apunta Blume.

El nom de Pilates procedeix del seu creador Hubertus Joseph Pilates. Un mètode d´entrenament físic-mental creat fa més de 80 anys que va anomenar Contrologia, per primar el control de la ment sobre el cos. Avui en dia, però, és conegut com a Pilates.

Tot i els anys, la disciplina ­segueix els mateixos principis que el primer dia. «Si es barregen dis­ciplines, es perd l´originalitat del ­mètode i hauria de deixar de dir-se pilates», apunta Blume. Les classes que imparteixen al centre Pilates Girona mantenen la màxima ­fidelitat al mètode original: grups molt ­reduïts que ajuden que les classes puguin ser el més individualitzades possible, així com comptar amb un ambient familiar i un tracte proper entre professors i alumnes.

 

Entrevista a Martina Blume, directora del Centre Pilates Girona

Com s´arriba a tenir el control del cos?
Practicant amb regularitat i en una escola adequada s´arriben a assolir els principis del mètode: centre, respiració, control, concentració, fluïdesa i precisió. Amb tot això aconseguim el control de la ment sobre el cos i s´aplica al  dia a dia, fent que siguem més conscients del que fem en cada moment en el nostre cos i reeducant-lo cap a una millor postura i realització dels moviments. 
 
Per què és important aconseguir aquest control?
És important tenir consciència del que fem i com ho fem, reconèixer els errors i donar pas a canviar el que ens fa mal per allò que ens resulta beneficiós.
 
Un cop corregida la postura, s´ha de continuar treballant?
Sí, amb el Pilates treballem amb la nostra pròpia musculatura i les eines que tenim al centre ajuden a dur-ho a terme de la manera més efectiva i mantenir-ho. 
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema