El Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital ha identificat tots els projectes concrets que van ser adjudicats en la primera subhasta de renovables, celebrada el maig de 2017, i que ascendeixen a un total de 165, repartits en 12 comunitats autònomes, segons va informar el Departament.

Aquesta primera subhasta es va saldar amb l'adjudicació de 3.000 MegaWatts (MW) d'instal·lacions renovables, el màxim previst, i sense cost per al consumidor elèctric a l'escenari de preus mitjans de referència.

Un cop adjudicada la subhasta, els promotors tenien un termini per identificar els projectes concrets a realitzar. Transcorregut el termini, s'han identificat un total de 165 projectes concrets -eòlics (en la seva gran majoria), fotovoltaics i d'altres tecnologies (hidràulica, biogàs o biolíquids i solar termoelèctrica)- i que corresponen a un total de 22 promotors.

Els 165 projectes identificats es localitzen en 12 comunitats autònomes. Aragó, amb 80 projectes, copa el 48,4%. La segueixen Galícia (25), Castella i Lleó (20), Castella la Manxa (13), Andalusia (9), Navarra (5), Catalunya (5), Múrcia (4), País Basc (1), Extremadura (1), Madrid (1) i Astúries (1).

Les sol·licituds presentades en aquesta primera subhasta van superar en més de tres vegades la potència adjudicada, confirmant així l'interès dels inversors pel sector de les energies renovables a Espanya. Aquesta situació va portar el Govern a celebrar una segona subhasta al juliol de l'any passat, on es van adjudicar 5.000 MW renovables, els projectes concrets estan també sent identificats.

Es tracta doncs d'un total de 8.000 MW de nova potència renovable que estarà en funcionament abans del 2020 i contribuirà a millorar la competència en el mercat elèctric i reduir la dependència energètica de l'exterior, segons destaca el Ministeri que encapçala Álvaro Nadal.

Aquesta nova potència suposa un pas decisiu per a la consecució de l'objectiu del 20% de renovables el 2020. En aquest sentit, Espanya es troba actualment per sobre de la senda prevista de penetració de renovables, en situar-se el 2016 en un 17,4%.