Fa tres anys, els germans Miquel i David Jofra van decidir aventurar-se i crear l´empresa Dareels. Una empresa ubicada a Palafrugell que dissenya i fabrica els seus propis mobles.

Com va néixer Dareels?

Tenim una tradició familiar de més de 40 anys a la venda de mobiliari i decoració. Vam decidir crear una nova empresa i dedicar-nos no només a la venda de mobles, sinó també a la fabricació d´aquestes peces. Ara dissenyem, produïm i distribuïm els nostres propis mobles. La base logística es trova a Palafrugell però la fabrica està situada a Indonèsia.

Com va ser el procés de creació de l´empresa?

Vam constituir l´empresa poc després de la crisi econòmica. Vam veure que era el moment idoni per llançar un producte que no existia en el mercat.

Quins són els trets dels seus dissenys?

Elaborem un producte molt artesanal amb uns acabats d´alta qualitat. La principal característica és que treballem amb teca reciclada. Hi ha molt pocs fabricants de mobles que treballen amb fusta sostenible. Es tracta, però, de teca que anteriorment ha tingut una utilitat, per exemple pot provenir de cases antigues. Aquest material passa per un procés de reciclatge perquè es pugui tornar a utilitzar. I a partir d´aquí confeccionem els nostres mobles. Aquesta producció té una gran part artesana.

Quins atributs dona la fusta sostenible en els dissenys?

És una fusta que té molts de tons i això dona una característica única a cada peça. La nostra línia de mobles està entre el disseny rústic, modern i contemporani.

Elaboren des de mobiliari per a la llar fins a diferents elements de decoració. Què és el que més venen?

La nostra col·lecció actual consta de més de 300 productes entre decoració i mobiliari on les vendes són molt equilibrades. Els productes que encapçalen el top ten són els aparadors o buffalos. Els altres elements més venuts són cadires i taules. També tenim molta peça auxiliar, com són els tamborets i tauletes de centre, que són molt demanats.

Cap on mira l´empresa ara?

Ara ja tenim establerta una extensa base de productes. Aquest any hem tret al mercat nous dissenys. Així que ara l´objectiu és establir bé el desenvolupament dels nostres productes i perfeccionar-los cada vegada més. Dareels disposa d´una base consolidada en el mercat nacional. Per altra banda, aquest mes de febrer participem per segon any com a expositors a la Fira Internacional del Moble de Singapore. Actualment estem treballant en països com Corea del Sud, Austràlia o Nova Zelanda.

Com els ha ajudat BBVA en tot aquest procés?

Ens ha permès invertir en la producció d´estoc estructural per a la nova col·lecció 2018. ­Importem molt de material i per tant és molt important tenir estoc de tots els nostres productes. Aquesta inversió d´estoc estructural, com es coneix, ha estat molt bèstia. I aquí és on ens ha ajudat BBVA.

Com ha estat el tracte amb l´entitat bancària?

Excel·lent. He quedat molt sorprès amb l´agilitat amb què m´han atès. L´agilitat que ha demostrat BBVA no m´ho ha demostrat mai cap altra entitat. L´experiència ha estat molt bona i la meva idea és treballar molt més amb BBVA.