Argiles Bisbal, productora de pastes ceràmiques i descendent de l´empresa familiar Font, subministra minerals argilosos de pedreres pròpies amb una clara projecció de creixement des del 1998.

El món de la ceràmica ha canviat molt, com us heu adaptat?

Fa 50 anys el meu pare, en Pere Font Vila, s´inicià en la indústria de l´argila, producte que extreia de les seves pedreres. Servia el producte a les gran fàbriques industrials que hi havia a la Bisbal d´Empordà. Quan el món de la ceràmica va començar a reduir-se, vam donar un gir a la nostra empresa. Fa 23 anys vam començar a processar la nostra argila i a donar-li un valor afegit. Ara venem pastes ceràmiques a ceramistes, artistes i escoles.

I la crisi econòmica, com l´heu gestionat?

A l´inici de la crisi, el 2007, ens vam traslladar a una nova fàbrica. Vam fer un salt que ens ha permès ampliar la producció. Si abans feiem quatre tipus de pastes diferents, ara en fem 32. I si abans del 2007 facturavem uns 250.000 euros, ara estem facturan al voltant d´un milió i mig d´euros. Fabriquem una mitjana de 70.000 quilos de pasta cada dia. Estem molt contents perquè amb la crisi ho vam passar malament, però ara tenim molta feina i la producció va molt bé.

A qui van dirigits els vostres productes?

Principalment a fabricants i ceramistes del territori, i a escoles. Fa cinc anys, però, ens hem focalitzat en l´exportació. Cada any assistim a la Fira de Frankfurt, on exposem els nostres productes. El 2017, un 40% dels nostres productes els vam exportar.

Quin són els principals països on exporteu els vostres productes?

França, Marroc, Bèlgica i Turquia són els països on més exportem, però també anem a Alemanya, Anglaterra, Grècia, Portugal, Itàlia i Tunísia. Fa tres anys ens vam proposar que cada any obriríem tres punts de venda a tres ciutats de l´estranger diferents. Busquem gent que distribueix ceràmica i els oferim el nostre producte. Aquest 2017 vam obrir un punt a Turquia, a Algèria i a Bèlgica.

És conegut el renom que té la ceràmica de la Bisbal a l´exterior?

Sí, us sorprendria molt. La ceràmica de la Bisbal té molt de renom a Europa però, amb els anys, aquesta reputació s´ha estancat perquè la producció de ceràmica al municipi ha caigut.

Recuperarà la Bisbal els seus anys d´esplendor?

Moltes indústries que hi havia a la Bisbal han anat tancant i ara la producció es troba a Castelló de la Plana. Ara aquí ens estem trobant un tipus diferent de ceràmica. Hi ha una associació de ceramistes formada per gent jove que estan innovant en aquest món, trencant amb els esquemes de la ceràmica tradicional. Crec que no tornarem a tenir una indústria tan gran com la d´abans, però potser més interessant, amb una personalitat més atractiva.

Compteu amb la fàbrica i també amb una botiga on oferiu els vostres productes.

Sí, fa sis anys vam obrir la botiga Bisbal Ceram, on venem els nostres productes i tot tipus de material relacionat amb el món de la ceràmica.

Com vau accedir als serveis de BBVA?

Fa dos anys, un amic ceramista que treballava amb BBVA em va recomanar la sucursal que té el banc a la Bisbal. Des del primer moment van confiar en nosaltres i ens han ajudat a exportar el nostre producte a diferents països. Una empresa no pot créixer si no compta amb una ajuda financera. Vam passar molts anys enclavats perquè les altres entitats amb què treballàvem no ens donaven aquest servei immediat i no confiaven en nosaltres. Ara amb el BBVA, tot ha canviat.

I com ha estat el tracte?

Amb l´entitat del BBVA de la Bisbal ha estat excel·lent.